Svájcban tesztelték, de a sógorok is használják.

 A dél-koreai Hyundai már a nyáron Európába hozta bemutatni és tesztelni a legújabb hidrogéncellás, vízpárát kipufogó nehéz-kategóriás áruszállítóit, amelyek egyetlen feltöltéssel 600 kilométert is képesek megtenni.

Január végén hidrogénüzemű Hyundai H2 XCient teherautót helyezett forgalomba az egyik svájci székhelyű cég Altenrheinben. Előzményként nem árt tudni: nyáron érkeztek meg Európába a dél-koreai gyártó vízpárát kipufogó nehéz-kategóriás áruszállítói. A modell fő exportpiaca most Svájc, hiszen az alpesi ország kapásból 50 darabot rendelt. A Hyundai szerint idén legalább kétezer darabot gyárthatnak le a H2 XCientből, így a világon ez lehet az első sorozatgyártásban készülő hidrogéncellás teherautó. Svájcban nagy reményeket fűznek hozzá, így ha beválik, akkor minden bizonnyal komoly piaci részt tud szerezni magának az alternatív teherautók piacán a Hyundai.

„A koronavírus pandémia valamiért elterelte a figyelmet a klímaváltozásról, de a logisztikai szektor folytatja az együttműködést a gyártókkal, hogy megfelelő alternatívát találjon a dízel helyett. Az első Hyundai H2 XCient tesztelésével az a célunk, hogy jelentős mennyiségű tapasztalatot szerezzünk ezzel a technológiával, hogy felkészülhessünk arra a helyzetre, amikor az ilyen teherautókat már szélesebb körben kell használni” – hangsúlyozta Wolfram Senger-Weiss, a svájci cég ügyvezető igazgatója.

A narancssárga színekbe öltöztetett teherautó 36 tonnás kombinált össztömeggel rendelkezik, ami azt jelenti, hogy akár 25 tonnányi árut is képes elszállítani. A Hyundai H2 XCient 190 kW teljesítményű hidrogéncellás rendszerrel készül, hajtásáról 350 kW-os (476 lóerős) elektromotor gondoskodik. A villanymotor működtetéséhez szükséges áramot két 95 kW-os üzemanyagcella köteg állítja elő. A járművet összesen 7 darab tartállyal szerelik, ami 35 kilogrammnyi hidrogén tárolására elegendő. Ennek megfelelően egy feltöltéssel a H2 XCient összesen 400-600 kilométert tud megtenni károsanyag-kibocsátás nélkül.„Büszkék vagyunk arra, hogy a világon az elsők között tesztelhetünk ilyen teherautókat. Úgy gondoljuk, hogy a hidrogénüzemű teherautók versenyképes alternatívái lehetnek a ma létező technológiáknak. A közeli jövőben ilyen teherautókat kívánunk tesztelni Németországban és Ausztriában is” – jegyezte meg a cég első embere.

Cash/fotó: Hyundai