Piacot lát hazánkban a londoni taxik gyártója

Vonzóak az e-mobilitás lehetőségei

A London Electric Vehicle Compoany (LEVC), amely világszerte híres a londoni taxijairól, legújabb piacként Magyarországot vette célba. Miközben a világjárvány második hullámát nyögő hazai taxis társadalom romokban hever és a túléléséért küzd, egy multinacionális cég helyet követel magának az e-mobilitás területén. S hogy ezt mennyire komolyan gondolja, azt mi sem bizonyítja jobban, minthogy taxijait és kishaszon gépjárműveit már tavasztól meg lehet vásárolni hazai partner forgalmazójánál.

Nos, ez a kapitalizmus, ahol szabad a verseny és egyetlen dolog meghatározó: a profit. Nincs ezen mit csodálkozni, hiszen tanították már ezt a kapitalizmus politikai gazdaságtanában az átkosban is, és jó néhány éve élvezhetjük ennek előnyeit napjainkban, immár évtizedek óta.

Most LEVC csoport találta úgy, jó piac lehet Magyarország. Az elektromos gépjárművek beszerzését támogató jogszabályok kedveznek a terjeszkedésnek és nyitásnak. A fő területekként pedig a személyi fuvarozást és kishaszon gépjármű értékesítését tűzték ki a vállalatnál. Ehhez megtalálták a hazai partnert a Gablini Cégcsoportban

Magyarországi beszállása mellett azzal érvel az LEVC, hogy a zöld rendszám révén az elektromosautó-tulajdonosok a gépjárműadó-mentességgel vagy -engedménnyel, az áfa csökkentésével, a személyi jövedelemadó-kedvezménnyel, valamint a támogatott hitelekkel jelentős összeget takaríthatnak meg, emellett Budapesten és a nagyobb városokban ingyen parkolhatnak.

A TX Shuttle-t a modell taxi kiviteléhez hasonlóan az eCity-technológia hajtja. Több mint 510 kilométer megtételére képes, ebből 101-et tisztán elektromos hajtással és zéró emisszióval.

Számos kényelmi és biztonsági extrával szerelik a TX-et, többek között kerekes székesek is akadály nélkül utazhatnak, a vezetőfülke pedig leválasztható, így a fizetés is érintésmentesen kivitelezhető hátul. A felületek könnyen tisztíthatóak, a sofőr és az utasok közötti folyamatos és egyértelmű kommunikációt pedig kaputelefon-rendszer segíti.

Az LEVC új elektromos kisteherautója, a VN5 már kapható az Egyesült Királyságban, európai bemutatkozása jövő márciusban várható. A TX-hez hasonlóan a VN5 konstrukciója is könnyű alumíniumból készült, merész és jellegzetes a kialakítása, és ugyanúgy az eCity-technológia biztosítja a hajtást.

Teljes hatótávja 484 kilométeres, amiből 98 kilométert képes megtenni helyi emissziómentesen. Raktere 5,5 köbméteres, bruttó hasznos teherbírása 830 kilogramm.

Mint látható, a LEVC tulajdonosai már tudják, a megfelelő stratégia az előremenekülés, függetlenül a pandémiától.

Cash/fotó: LEVC