Ugrás a tartalomhoz

Kézi számlák utólagos feltöltése

július 16 2020

Az álhírekkel ellentétben ehhez NEM kell külön programot letölteni.

A kézi számlák feltöltésének folyamata:

 1.  Regisztráció szükséges (ez kötelező NAV előírás!) az onlineszamla.nav.gov.hu oldalon. Néhány egyszerű lépésben elvégezhető, tájékoztató video segít. Az ott általad megadott felhasználónevet és jelszót feltétlenül jegyezd fel! (nem a gép által generált technikai felhasználóról van szó)
 2. Amennyiben a regisztráció már megvan, az onlineszamla.nav.gov.hu oldalon a BEJELENTKEZÉS menűpontot válasszuk (Itt jegyzem meg, hogy bár a művelet okostelefonon is elvégezhető, azon sokkal hosszadalmasabb, inkább ajánlom a számítógépen történő rögzítést, ha van rá lehetőség)
 3. A felhasználónév és a jelszó beírása után a program átvezet az ügyfélkapus oldalunkra. Itt az ügyfélkapuhoz tartozó felhasználónevet és jelszót kell beírni a továbblépéshez.
 4. Sikeres bejelentkezés esetén visszakerültünk az online számla oldalra. A megjelenő kép felső harmadában egy szürke menü csík látható, itt balról a második a számlaadat-rögzítés, válasszuk ki ezt.
 5. Kattintás után egy tájékoztató videó található, nekem nem sokat segített. Haladjunk inkább tovább, és kattintsunk az egyszerűsített rögzítés gombra. 
 6. A forrás kiválasztása következik. Szerintem értelemszerű, de azért menjünk végig rajta: 
 7. Adatszolgáltatás típusa: kézi számla rögzítés.
 8. Számla típusa: egyszerűsített (másnéven készpénzfizetési számla, ahol a kifizetés azonnal történik, akár készpénzzel, akár bankkártyával)
 9. Számla pénzneme: magyar forint
 10. ezután kattintsunk az új számla rögzítése köröcskére, majd a megjelenő tovább gombra.
 11. Ha számítógépen dogozunk, a képernyő bal oldalán a saját adatainkat látjuk. Katásoknak le kell nyitniuk a további adatok fület, és a megjenenő kódkockában bejelölni a kisadózó státuszt.
 12. A képernyő jobb felén látjuk a vevő adatait. Na itt kell elővennünk a kiállított kézi számlát, és a vevő (utas) adószámát, ill. annak első nyolc számjegyét beírni.
 13. Ha helyes az adószám, a többi rovat már automatikusan kitöltődik, léphetünk tovább. (a Pénzügyi képviselő adatai rovatokat nem kell kitölteni)
 14. Számla adatai. Kezdjük a számla sorszámával, a betűket és számokat is be kell írni
 15. Számla kelte: értelemszerűen ami dátum a számlán szerepel. A teljesítés dátuma rovatba is ugyanezt a dátumot írjuk. (nem kell központozni, a program odateszi az elválasztó jeleket)
 16. Fizetés módja: kiválaszthatjuk, hogy készpénzzel, vagy bankkártyával fizetett az utas. A többi felsorolt fizetlési mód egszerűsített számlánál nem értelmezhető.
 17. Megjelenési forma: válasszuk a papír alapú számla megjelölést
 18. Lépjünk tovább, és kattintsunk az új tétel hozzáadása gombra.
 19. Megnevezés: Ide be kell írnunk, hogy taxifuvar, vagy taxi szolgáltatás
 20. Az alatta megjelenő zöld pipát vegyük ki (mennyiségi egység meghatározható-e?), így máris megspóroltuk három további rovat kitöltését.
 21. Az ÁFA tartalom százalékos mértéke fület lenyitva a 0%-ot kell kiválasztani (alanyi adómenteseknek)
 22. Már nincs sok hátra! A számlán szereplő összeget kell három helyre is beírni (bruttó összeg rovatok)
 23. Ha mindent jól csináltunk, a lap alján jobboldalon aktívvá válik (zöldre vált) a számla rögzítése gomb. Rákattintáskor  már el is ment az összes adat a NAV-hoz.
 24. Amennyiben a számla rögzítés gomb szürke marad, tehát nem aktív, akkor valamit rosszul csináltunk. A mellete lévő kitöltés ellenőrzés-re kattintva azonban megmondja hol a hiba: a hiányos rovatokra ugrik, és azokat pirossal jelöli.

Elsőre talán hosszúnak tűnik ez a 24 lépés, de néhány számla felrögzítése után már rutinná válik. 

Az adószámot nem tartalmazó számlákat (magánszemély, külföldi) egyelőre nem kell feltölteni.