Az év vége közeledtével érdemes rápillantani adószámlánkra és bevételünk állására. Mindkettő fontos határértéket jelenthet.

 

Katások:

A kata-törvény értelmében az a kisadózó, akinek a december 31-i fordulónappal 100 ezer forintnál magasabb adóhátraléka van, elveszítheti a kata adózásra való jogosultságát.

Fontos, hogy minden, a NAV adószámlán szereplő tételt figyelembe kell venni, nem csak a katát. Az elmúlt évben előfordult, hogy valaki az ingatlanvásárlása után kiszabott illeték meg nem fizetése miatt esett ki a kisadózói körből. Érdemes arra is figyelni, hogy minden év november 15-én írja elő a NAV az előző évi késedelmi pótlékot, tehát előfordulhat, hogy aki utoljára november 14-én nézte meg adószámláját, még nem szembesült az esetleg több tízezres pótléktartozással.

Sokan kérnek tartozásukra automatikus részletfizetést. Ennek határidőben történő teljesítése esetén az adószámlán nem jelentkezik hátralék, ám ha akár csak néhány napot késünk a befizetéssel, az egész tartozás újra egyösszegben esedékessé válik.

Ha valaki nem tudja adóhátralékát 100 ezer forint alá vinni, december 31.-ig, annak még mindig van egy utolsó lehetősége. A kata adózásra való jogosultság elvesztését közlő határozat ugyanis tartalmaz egy 15 napos határidőt, amikor még rendezhető a tartozás. Ha ez a megadott időszakon belül sikerül, akkor a kata visszavonó határozatot visszavonják.

 

Idén is rendelkezésére áll minden vállalkozónak az automatikus részletfizetés lehetősége. A FAM01-es nyomtatvány szolgál az ezzel kapcsolatos kérelem beadására, és azért automatikus, mert a kérelmet nem kell indokolni. Egyéni vállalkozók egymillió forint tartozásig vehetik igénybe ezt a lehetőséget, de évente csak egy alkalommal.

 

Mindenki:

A másik határ, amit minden egyéni vállalkozónak érdemes észben tartani, az alanyi áfa mentesség évi 12 milliós összeghatára.

Ennek átlépése esetén a felettes részre már áfát kellene fizetni, de a nagyobbik baj az, hogy a következő évben ez már bevételtől függetlenül kötelező.

A fővárosi taxisok fix tarifával dolgoznak, tehát a viteldíj emelésére nincs mód az áfa-fizetési indokkal, így azonos bevétel mellett jövedelmük akár 20 százalékkal is csökkenhet. Érdemes ezt elkerülni, főleg abban az esetben, amikor a 12 milliós határt csak néhány ezer forinttal lépnénk túl.

A taxisok munkája úgyis elég sok stresszel jár, érdemes inkább kicsit kikapcsolódni, pihenni az év utolsó napjaiban…

-oli-