Március 15-én esedékes a helyi adók előlegének befizetése és ugyanezen dátumhoz kötődik a gépjárműadó első féléves részlete is. 2020-tól már a gépjárműadót is a NAV számlájára kell utalni.

 

Akiknek változott gépjárműadójuk összege a tavalyihoz képes, azok határozatot kapnak róla, akiknek maradt a tavalyi összeg, azokat pedig értesítésben emlékeztetik.

Nem kapnak sem határozatot, sem értesítést azok, akiket egész évre adómentesség illet meg, és ez a NAV nyilvántartásából megállapítható.

A gépjárműadó első részletét március 15-ig, a második részletét szeptember 15-ig kell megfizetni. A határidőkre érdemes odafigyelni, mert az adó késedelmes fizetésekor már napi késedelmi pótlék növelheti az összeget.

A korábbi évekhez hasonlóan a 10032000-01079160 számú, NAV Belföldi gépjárműadó bevételi számlára fizethető az összeg banki utalással. Az átutaláskor az adószámot vagy az adóazonosító jelet fel kell tüntetni a közlemény rovatban, ha ez elmarad, akkor a NAV nem, vagy csak késedelmesen tudja a befizetett összeget a befizető számlájára könyvelni.

Vannak, akik nem szeretnek átutalással fizetni: részükre telefonon igényelhető befizető csekk a NAV Infóvonalán (belföldről: 1819, 3-as menüpont), vagy online a NAV honlapján. A határozatokat és értesítéseket a NAV elektronikusan küldi mindenkinek, aki rendelkezik elektronikus elérhetőséggel (a vállalkozók kötelezően ebbe a csoportba tartoznak).

Helyi ipaűzési adó tekintetben fontos változás, hogy megszűnt a kedvezmény, a fix összeget fizető katások már nem évi 25 ezer, hanem évi 50 ezer forint iparűzési adót fizetnek, mégpedig két egyenlő részletben, március 15-ig és szeptember 15-ig.

Az átalányadózók eddigi kedvezményes adózása átalakult (a bevétel 20 százalékának 1,2-vel szorzott része, mint adóalap), viszont választhatják a katásokhoz hasonlóan a fix évi 50 ezer forint adó fizetését. Erről majd a májusban esedékes iparűzési adóbevallásban lehet nyilatkozni. Évi 3 milliós bevétel felett már mindenképpen érdemes lesz ezt választani.

-oli-