Érdemes januárig várni?

 

Sokan vannak, akik az idei év végén, november-decemberben jogosultak lesznek nyugdíjra, de nem tudják, hogy mikor járnak jobban: ha idén, vagy inkább jövőre kérik nyugdíjuk megállapítását.

 

A nyugdíj megállapításánál figyelembe veszik a teljes szolgálati időt és – 1988-tól – a nyugdíjjárulék-köteles jövedelmet. Ezt a jövedelmet aztán minden évben valorizálják, vagyis a jelen állapothoz igazítják. A valorizációs szorzókat a 2022-es évre vonatkozó nettó átlagkereset-növekedés határozza meg, ennek alapján a jövő évi szorzókat 2023. március végén hirdetik ki.

 

A jelenlegi adatokra alapozva várható, hogy a jövő évi valorizációs szorzók jóval magasabbak lesznek az idei évinél. Pontos mértékét azonban ma még nem ismerjük. Ha tehát a nyugdíj-közeli vállalkozó kivár, és csak januárban érvényesíti nyugdíjigényét, már a szorzóval megemelt nyugdíjjal indul.

 

Aki viszont nem akar várni, és az idei évben nyugdíjassá válik, az 2023. januártól már a többi nyugdíjashoz hasonlóan nyugdíjemelésben fog részesülni, továbbá a 13. havi nyugdíjra is jogosult lesz.

 

A jelenleg ismert adatok szerint a jövő januári nyugdíjemelés mértéke 5,2 százalék körül várható, azonban figyelemmel a jelenlegi inflációs adatokra, az emelés mértéke vélhetően felfelé változik majd.

 

Ma már egységesen 65 év az öregségi nyugdíj korhatára. A vállalkozó a 65. születésnapjától kezdődően bármikor kérheti nyugdíja megállapítását. Amennyiben a nyugdíjigényét csak 2023. január hónapban nyújtja be, amikor már jóval konkrétabb adatok lesznek a jövő évi valorizációs szorzók várható mértékére, még mindig választhat majd a nyugdíj megállapításának kezdő időpontja tekintetében, hogy a nyugdíja visszamenőlegesen 2022. novemberétől, decemberétől, vagy 2023. januártól kerüljön-e megállapításra.

-oli-