Kérdések, válaszok – a NAV-tól

 

Az új Kata tv. alapján továbbra is köteles vagyok az általam kibocsátott számlán feltüntetni azt, hogy „Kisadózó”?

Nem. Az új Kata tv. már nem tartalmaz ilyen előírást, így a kataalany szeptember 1-jétől az általa teljesített termékértékesítésről, szolgáltatásnyújtásról kibocsátott nyugtán vagy számlán nem köteles feltüntetni azt, hogy „Kisadózó”.

 

Jelenleg katás egyéni vállalkozó vagyok. Nem választhatom az új katát, mert nyugdíjas vagyok, ezért szeptember 1-től az átalányadózásra szeretnék áttérni. Milyen feltételeknek kell megfelelnem ahhoz, hogy az átalányadózást alkalmazhassam?

Ha az új kata szerinti adóalanyiság választására nem jogosult vagy azt nem választó, 2022. augusztus 31-én a régi katát alkalmazó egyéni vállalkozó 2022. szeptember 1-jétől az átalányadózást választja, akkor is jogosult az átalányadózás alkalmazására, ha a régi kata alanyiságát megelőzően átalányadózó volt és az átalányadózás megszűnésének (megszüntetésének) évét követően még nem telt el négy adóév.

 

A tevékenységét szüneteltető katás egyéni vállalkozó mikor jelentheti be az átalányadó választását, ha a vállalkozása szüneteltetését követően az átalányadózást kívánja alkalmazni?

Az átalányadózás választását 2022. október 31-éig jelentheti be, akkor is, ha a bejelentés időpontjában a tevékenységét szünetelteti. Ha az átalányadózást nem választja, vagy nem választhatja, akkor a vállalkozói jövedelem szerinti adózás szabályait kell alkalmaznia 2022. szeptember 1-jétől.

 

Milyen nyilvántartási kötelezettségem van az új kata szerint?

A kisadózó egyéni vállalkozó bevételi nyilvántartást vezet, amiben időrendben, folyamatosan, ellenőrizhető módon köteles nyilvántartani és rögzíteni minden olyan adatot, ami az adókötelezettsége teljesítéséhez és a teljesítés ellenőrzéséhez szükséges.

A bevételi nyilvántartás vezetésével összefüggő kötelezettséget teljesítettnek kell tekinteni, ha a kisadózó egyéni vállalkozó az általa kiállított nyugtákat, számlákat teljeskörűen megőrzi és ezen dokumentumokból a bevétel megszerzésének időpontja hitelesen megállapítható.

A bizonylatot, a nyilvántartást a kiállítás adóévét követő 5. naptári év végéig kell megőrizni. E kötelezettség a bizonylat rontott példányára is vonatkozik.

 

Forrás: nav.gov.hu