Újabb adminisztrációs kötelezettség

 

Az átalányadózás szabályainak idei kedvező változása miatt egyre több katás vállalkozó dönt úgy, hogy átalányadózást választ. Katából ugyanis év közben is át lehet térni másfajta adózásra.

A változást a 22T101E jelű változásbejelentő nyomtatványon kell jelezni, az átalányadózást a bejelentést követő hó 1.-től lehet alkalmazni. Az átalányadózás választásának feltétele, hogy a vállalkozó az elmúlt négy adóévben nem alkalmazta ezt az adózási formát. Csak halkan jegyzem meg, hogy az is élhet ezzel a lehetőséggel, akinek katás jogosultságát – például nyugtaadás elmulasztása miatt – visszavonja a hatóság. Ebben az esetben azonban időben kell lépni!

A 22T101E jelű bejelentőlappal azonban nincs vége az adminisztrációs kötelezettségeknek! Főfoglalkozású és másodos átalányadósoknak egyaránt havonta kell járulékbevallást készíteni, erre a 2258-as számú nyomtatvány szolgál. Nyugdíj melletti vállalkozók mentesülnek ettől a követelménytől.

Néhány kollégánk meglepődve tapasztalta, hogy katából átalányba átlépése után az adófolyószámláján megjelent havi 8.400 forint előírás, mint egészségügyi szolgáltatási járulék. Ezt a járulékot azok fizetik, akik más módon nem biztosítottak, tehát sem alkalmazásban nem állnak, sem vállalkozóként nem fizetnek TB járulékot. A katából való kilépésük után a hivatal azt vélelmezte, hogy nekik nincs biztosításuk! Annak ellenére, hogy havonta beküldték a fent említett nyomtatványt, és be is fizették járulékaikat. A hivatal egyik szobájában Micike jelezte, hogy már nem katások, de a másik szobában Jucika nem vette nyilvántartásba, hogy viszont már átalányadózók.

Bár nem hiszem, hogy a mai informatikai háttérrel ne lehetne a hivatal részéről automatikusan lekövetni ezt a váltást, magunk is tehetünk annak érdekében, hogy a dolgok a helyükre kerüljenek. Ehhez egy újabb nyomtatványt kell kitöltenünk, és eljuttatni az adóhatósághoz, jelesül a 22T1041-es űrlapot. Ezen jelezzük, hogy vállalkozásba kezdtünk, mintha az az előtti katás időszak nem is létezett volna…

 

Aki nem boldogul ezekkel a nyomtatványokkal, mindenképpen forduljon könyvelőhöz, már csak azért is, mert egy adatszolgáltatás helyes benyújtása sokkal olcsóbb, mint a hibás adatszolgáltatás kijavítása. Van olyan szakértő, aki nem is vállal ilyeneket. Célszerű első körben ellenőrizi adófolyószámlánkat, és ha azon indokolatlan 8.400 forintos egészségügyi szolgáltatási járulékok szerepelnek, akkor a fent említett 22T1041-es nyomtatvány beküldésével orvosolni a problémát.

-oli-