Mire lesz elég?

Kétségtelen, hogy a kata számos rövidtávú előnnyel rendelkezik, akár az alacsony fizetendő közterheket, akár az egyszerű adminisztrációt tekintjük. A rövidtávú előnyökkel azonban hosszú távon komoly hátrányok is együtt járnak, amelyek közül talán a legfontosabb a majdani nyugdíjhoz kapcsolódik. 

Kiábrándítóan alacsony lesz a katások nyugdíja, elengedhetetlen már jóval előtte gondoskodni a kiegészítésről. Mindenképpen érdemes lehet ezeknek a vállalkozóknak valamilyen privát nyugdíjcélú megtakarítást választani, ami kipótolhatja az állami nyugdíjat.

A legfőbb eltérés a katás vállalkozók és az alkalmazotti jogviszonnyal rendelkezők között az, hogy az alkalmazottak esetében a tényleges jövedelmeket veszik figyelembe, míg a katások esetében egy egységes, törvényben rögzített járulékalapot. Így fordulhatnak elő olyan furcsaságok, hogy hiába különbözik két katás jövedelme – akár nagymértékben is -, mégis azonos állami nyugdíjjogosultságot szereznek.

2022-ben a minimálbér 200 000 forint, a tételesen, vagy átalányban adózó vállalkozók nyugdíjszámításának ez lesz az alapja, míg katások járulékalapja havi 108 000 forint, tehát a nyugdíjszámításkor csupán ezt az összeget veszik majd figyelembe jövedelemként.

Létezik egy másik tényező is, amely nagyon kedvezőtlenül érinti a katás vállalkozókat. A nyugdíjtörvény elrendeli, hogy amennyiben a nyugdíjigénylő egy adott időtartam során alacsonyabb jövedelmet szerzett a mindenkori minimálbérnél, akkor az adott időtartamot is csak arányosan csökkentve lehet beszámítani szolgálati időként. Az arányosítás mértéke pedig azonos a megszerzett jövedelem és a mindenkori minimálbér arányával. Mivel a katások vélelmezett jövedelme 2022-ben alig több a minimálbér felénél, nyugdíj szempontjából is csak hozzávetőleg fél évnyi szolgálati időt szereznek meg.

Idén először az emelt összegű, havi 75 000 forint adót fizető katások szolgálati idejét is arányosan csökkenteni kellett: ennek oka, hogy a minimálbér 200 000 forintra emelésével az emelt kata járulékalapja is alacsonyabbá vált a minimálbérnél.

2013 óta létezik kata adózás. Abban az évben a minimálbér 98.000 forint volt. Most több mint a duplája. A minimálbér után fizetendő járulékok is hasonló mértékben emelkedtek. A kata közteher viszont azóta is havi 50 ezer forint…

-oli-