Jó és rossz hírek

Melyikkel kezdjem? Kezdem a jó hírrel: jelenleg úgy néz ki, hogy a kata fizetendő összege jövőre sem változik. Vagyis főállásúak havi 50 ezret, vagy választásuk szerint 75 ezret fizetnek, másodosok és nyugdíj melletti vállalkozók 25 ezret. Eddig a jó hír. A másik kicsit hosszabb lesz…

Azzal eddig is minden főállású katás vállalkozó tisztában volt – legalább is remélhetőleg – hogy ha kata adózást választ, akkor a majdani nyugdíja és egyéb ellátása (pl. táppénz) a minimálbéresnél is kevesebb lesz. Valamit valamiért! Bevállalta, mert adózási szempontból jelenleg a kata messze a legkedvezőbb. A nyugdíj meg oly messze még…

A kisadózó vállalkozó 2022-ben is a főállásúként havi 50 ezer forint, a főállásúnak nem minősülőként (nyugdíjas, másodos) havi 25 ezer forint tételes adót fizet. A főállású kisadózó választhatja, hogy a magasabb összegű – minden megkezdett naptári hónapra 75 ezer forint – tételes adót fizet, ebben semmi új nincs eddig.

A változás a nyugdíj megállapításában jelentkezik. Itt ugyanis elkülönül a nyugdíjjogosultsághoz figyelembe vehető idő és a nyugellátás összegének kiszámításához figyelembe vehető szolgálati idő. A nyugdíjjogosultsághoz figyelembe vehető idő megállapításánál a főállású kisadózói jogviszony teljes időtartamát figyelembe kell venni. Ez annyit jelent, hogy a vállalkozó a mindenkori nyugdíjkorhatár időpontjában (jelenleg betöltött 65. életév) elmehet nyugdíjba.

Ha a főállású kisadózónak a törvényben meghatározott ellátás számítási alapja a mindenkori minimálbérnél kevesebb – márpedig már évek óta kevesebb -, a biztosítási időnek csak az arányos időtartamát veszik figyelembe szolgálati időként a nyugdíj összegének kiszámítása során.  Az ő szolgálati ideje az arányosítás miatt rövidebb lesz, és e rövidebb (arányosított) szolgálati idő alapján kell majd megállapítani azt a nyugdíjszorzót, amellyel a számított nettó életpálya átlagkeresetüket meg kell szorozni a nyugdíj összegének meghatározásához. Ráadásul e számított nettó átlagkeresetet is csökkenti a katás időszakban beszámítható kereset nagyon alacsony összege.

Az a katás, aki havonta a normál 50 ezer forintnyi katát fizeti meg, szolgálati idejét a nyugdíjjárulék alapját képező kereset (2022. január 1-jétől 108 ezer forint) és a mindenkor érvényes minimálbér (2022. január 1-jétől 200 ezer forint) arányában kell meghatározni.

Ennek értelmében, ha egész évben katás az illető és havi 50 ezer forintot fizet, akkor az év 365 napja helyett csak 197 nap olyan szolgálati időt szerez, amely a nyugdíjszámítás során beszámítható.

Az igazi változás annál lesz, aki a magasabb, havi 75 ezer forintos katát fizette. Neki eddig nem volt hátránya, hiszen a nyugdíjjárulék alapját képező keresete eddig minden évben meghaladta a minimálbér összegét. Ám jövőre a 75 ezer forint tételes adót fizető katás vállalkozó nyugdíjalapja 170 ezer forintról csak 179 ezer forintra nő, míg a minimálbér 161 ezer forintról 200 ezer forintra emelkedik.

Így 2022-ben egy emelt összegű tételes adót fizető katás vállalkozó egy napja csak 0,9 napnyi szolgálati időnek számít a majdani nyugdíjszámítás szempontjából. Ha valaki egész évben emelt összegű adót fizető katás, akkor a 2022-es év 365 napja helyett csak 329 nap olyan szolgálati időt szerez, amely a nyugdíjszámítás során majd beszámítható lesz.

Ez pedig a taxisok amúgy is alacsony nyugdíját tovább csökkentheti

-oli-