Két gyors és persze finom ételről írok néhány sort. Az egyik, mint előétel, ismét rák lészen, majd a másik egyszerű zöldbab főzelék, fasírttal. A közös csak annyi, hogy, míg a szezon tart és akad medvehagyma a kertben, hát kihasználom a konyhában is.

Kezdeném  az előételt.

Almakarikákat pirítok egy csipetnyi vajjal, és jó kanál mézzel pár percig, megszórva kevés őrölt fahéjjal. A megtisztított rákot olíva olajon pirítom vagy két-három percet,  fokhagymával, valamint apróra vágott petrezselyemmel és medvehagymával. Tálalom együtt, ropogós bagettel kínálva.

Rák előétel, ahogy én készítem

A főzelék gyorsan elkészül.

Főzöm a zöldbabot, egy kis fej hagymával gyenge rántást készítek, lehet sertés zsírral. Kevés piros paprikát szórok bele, de ez elhagyható, inkább a friss petrezselyem benne a lényeg.

A zöldbabot sóztam, kissé cukroztam, ízlés szerint, majd berántottam a rántásommal, amibe még belehabartam egy pohár tejfölt is. Ezt összeforralván, egy kóstolás után még elkevertem két kanálnyi ecettel, hogy kissé savanyítsam, de persze ez is ízlés dolga, ki hogy szereti.

Zöldbabfőzelék, fasírttal, tálalva

A fasírttal pedig úgy bántam, hogy a darált húsba került bacon kockákkal pirult hagyma, és egy kis apróra vágott gomba is. Bele az áztatott zsemle, vagy kenyér, egy nyers tojás, só, bors, piros paprika, és apróra vágott medvehagyma bőven. Masszánkat jól összegyúrjuk, kóstoljuk, s ha az ízek rendben levők, gombócokat formálunk, kis morzsával meghintjük, majdan olajban megsütjük ezeket. Klasszikus magyar étel, és bizony sokan szeretjük.

Nosza, jó étvágyat kívánok:

Soós István a fakanalas, ex City22