A kulcsszavak: folyadékpótlás, árnyék, klíma

 

Vannak, akik imádják a nyarat, a hőséget és vannak, akik kevésbé. Léteznek olyan munkakörök, amelyek nem teszik lehetővé, hogy légkondicionált irodában, helyiségben végezze munkáját az ember. Különösen veszélyeztetettek a tűző napon vagy valamely jármű volánja mögött ülők.

napszúrás elsősorban az erős napsugárzásnak való hosszabb idejű kitettség következtében jöhet létre, megfelelő védelem hiányában. Ez a hőártalom enyhe formája, a tűző nap kerülésével könnyedén megelőzhető.

A hőgörcs lényege, hogy a jelentős izzadás, sóvesztés miatt izomgörcsök alakulnak ki.

hőkimerülés tünetei a gyengeség, fejfájás, hányinger, hányás, szédülés, illetve ilyenkor is lehetnek izomgörcsök. Utóbbi két típus jellemzően a nagy hőségben végzett erős fizikai terhelés miatt alakul ki.

Hőkollapszus a melegben ájulás vagy ájulás közeli állapot. A nagy meleg hatására bekövetkező hirtelen vérnyomáscsökkenés főleg az idősebbeket érinti.

hőguta a hőártalom legsúlyosabb formája. Ebben az esetben a testhőmérséklet 40 °C feletti, súlyos központi idegrendszeri zavar lép fel, kezelés nélkül többszervi elégtelenséghez, végső soron akár halálhoz is vezethet – magyarázza Dr. Katona Balázs szakorvos. A szakember azt is megemlítette, hogy a hőártalmak elleni védekezés leghatékonyabb formája a folyamatos folyadék- és ionpótlás, a direkt erős napfény, hőhatás kerülése, a megfelelően szellőző ruha viselése – hívja fel a figyelmet a vezess.hu cikke.

A túlhevült autóban is vigyázni kell, különösen a dugóban araszolás közben, nem megfelelően hűtött járműben. A nagy meleghez való alkalmazkodás jelentős terhelést jelent a szervezet számára, így romlik a koncentrálóképesség, csökken a figyelem, a reakcióidő megnyúlik. Ezek a tényezők növelik a közúti balesetek kockázatát. Érdemes mindent megtenni azt elkerülendő, hogy egy felforrósodott autóban kelljen vezetni. A legegyszerűbb, amit az ember tehet, hogy járművét lehetőleg árnyékos, hűvös területen parkolja le és nem hagyja a napon hosszú órákig. Vezetés közben természetesen célszerű bekapcsolni a klímát, vagy lehúzni az ablakokat. Hasznos lehet beruházni egy jó minőségű napszemüvegre is, ami a szemet megvédi az erős fénytől és napsugárzástól.

Elengedhetetlen megfelelő mennyiségű folyadékot magunkkal vinni, elsősorban ásványvizet. Folyamatosan gondoskodni kell a folyadék beviteléről, és ha lehet, érdemes mellőzni a túl sok kávé és cukros üdítő fogyasztását. A folyadékot pedig az autóban célszerű úgy elhelyezni, hogy az valamennyi utas számára elérhető legyen.

Ha pedig a sofőr – vagy az autó bármelyik utasa – vezetés közben bőrét kipirultnak érzi, fáj a feje, vagy túl gyorsan ver a szíve, azonnal félre kell állni egy biztonságos helyre, tartani egy pihenőt, illetve gondoskodni a folyadékbevitelről, a test hűtéséről. Át kell adni a volánt, ha erre nincs lehetőség, akkor mindenképp segítséget kell kérni, a panaszok súlyosságától függően akár a mentőszolgálat dolgozóitól is. Sokszor a rosszullétnek is lehet előjele, például fejfájás, a komfortérzet romlása vagy bizonytalanságérzet. Tehát a pihenéssel semmiképp sem szabad várni a rosszullétig.

 

A taxisok „szeretnek” mindenen spórolni, így az állóhelyi klímán is. Most ez sem jó ötlet, mint ahogyan az sem, hogy egy flakon langyos ásványvizet kortyolgat a sofőr, csalóka, a jeges folyadék sem jó a szervezettnek, mert le lehet forrázni a belső szerveinket a hideg vízzel.

Az autóban – lehetőség szerint – érdemes sötétíteni és a levegőt cserélni a klíma használata mellett is. Aki pedig gyengeséget, fejfájást, rosszullétet érez, azonnal álljon félre, kérjen segítséget mielőtt valamely hőártalom miatt válik baleset előidézőjévé vagy áldozatává.

Cash/fotó: Facebook