A társadalombiztosítási ellátásokkal kapcsolatos változások miatt is fontos, hogy a vállalkozók és a munkavállalók tisztában legyenek biztosítási jogviszonyuk rendezettségével.

Ma már a társadalombiztosítási adatok az ügyfélkapun keresztül megtekinthetők, így a továbbiakban senkit sem érhet meglepetés (ezért javasoljuk alkalmazottként dolgozó taxisoknak is ügyfélkapu nyitását).

Érdemes mindenkinek ellenőriznie a rá vonatkozó adatokat. A befizetésektől ugyanis nagymértékben függ több ellátás összege és időtartama is, a be nem jelentett foglalkoztatás esetén például csökkenhet a nyugdíj, mint ezt egy kollégánk nemrég a saját bőrén tapasztalta. Ő megbízott a munkaadójában, és csak a nyugdíjba vonulásával kapcsolatos ügyintézés során került napvilágra, hogy legutóbbi alkalmazója nem jelentette őt be, így nyolc(!) éves szolgálati ideje veszett el. Ez természetesen a kapott nyugdíj nagyságán („alacsonyságán”) is meglátszott.

Mint említettük, a munkaviszonyok és a vállalkozói jogviszonyok ellenőrzésére a személyes ügyfélkapun keresztül van lehetőség, ahol a korábbi évek adatai is áttekinthetők. Újdonság, hogy megtekinthető a társadalombiztosítási egyéni számla, amelyen követhetjük befizetéseinket, alkalmazottak pedig ellenőrizhetik, hogy munkaadójuk befizette-e utánuk a járulékokat. Itt fontos megjegyezni, hogy a munkavállaló biztosítottnak minősül, ha munkaadója bejelentette őt, függetlenül attól, hogy a járulékokat fizeti, vagy nem. A vállalkozó viszont kizárólag a saját maga után ténylegesen befizetett járulékok alapján kaphat ellátást, nyugdíjat. Az egyéni számla adatai elérhetők a http://tcs.allamkincstar.gov.hu/ linkre kattintva. Csak türelmes kollégáknak ajánljuk, mert ez után még jó néhány kattintásra szükség van, időnként egész elvarázsolt helyeken lévő linkekre, mire a végeredményhez eljutunk. Ha finoman akarok fogalmazni, akkor a rendszer nem túl felhasználóbarát…

Ha a lekérdezésből kiderül, hogy valamelyik munkáltató nem tett eleget bejelentési kötelezettségének, a munkavállalónak mindenképpen javasolt – saját érdekében – a fővárosi és megyei kormányhivatalnál eljárást kezdeményezni.

oli –