Mikor lehet, és mikor kell

Az önellenőrzés nem más, mint a bevallott adó vagy járulék helyesbítése. Ha az adózó észleli, hogy az adóalapját, az adót, a különböző járulékait nem a jogszabálynak megfelelően, vagy hiányosan állapította meg, esetleg a bevallás számítási hiba vagy más elírás miatt téves, bevallását önellenőrzéssel módosíthatja.

 

Az önellenőrzést – más néven önrevíziót – a kötelezettség eredeti időpontjában hatályos szabályok szerint kell elvégezni, mégpedig az adómegállapításhoz való jog elévülési idején belül még akkor is, ha az adott adónem időközben megszűnt. Ilyen például a nyugdíj melletti vállalkozók nyugdíjjáruléka és egészségbiztosítási járuléka, amelyet utoljára 2020. június hónap vonatkozásában kellett bevallani (és fizetni). Hasonló a főfoglalkozású vállalkozók nyugdíj- és egészségbiztosítási járuléka, amely 2020 második félévétől társadalombiztosítási járulék néven összevonásra került.
2021-ben tehát legfeljebb a 2015-es év bevallásait önellenőrizhetjük, melynek bevallása 2016-ban, vagyis öt éve történt. Az ennél régebbi adó-és járulékbevallások önrevíziójára már nincs mód akkor sem, ha hibát fedezünk fel benne. Ugyanerre az időszakra terjed ki az adóhatóság ellenőrzési jogosultsága is, tehát 2015-nél régebbi adatokat már nem kérhet számon.

Kizárólag a már benyújtott adóbevallás helyesbíthető önellenőrzéssel, és csak az adóbevallás feldolgozását követően (az ügyfélkapu „ebev” oldalán ellenőrizhetjük a feldolgozás tényét). A bevallással, önellenőrzéssel kapcsolatos bizonylatokat is meg kell őriznünk az elévülési időn belül.

Vannak olyan esetek, amikor nem alkalmazható az önellenőrzés:

  • Ha valamely bevallást egyáltalán nem nyújtottunk be. Ilyenkor nem önellenőrzést, hanem a hiányzó bevallást kell beküldeni az eredeti nyomtatványon.
  • Adóhatósági ellenőrzés esetén. Az ellenőrzés megkezdését követően a vizsgált időszak tekintetében nem indíthatunk önellenőrzést. A már folyamatban lévő eljárás azonban befejezhető.
  • Az adóhatóság által utólag megállapított adót – például vélelmezett adót, adóbírságot, stb. – az adózó nem helyesbítheti
  • Nincs helye önellenőrzésnek, ha a törvényben megengedett választási lehetőséggel jogszerűen éltünk, és ezt az önellenőrzéssel változtatnánk meg. Például egy tételesen adózó nem dönthet úgy, hogy visszamenőleg mégis inkább átalányadózó, vagy katás lenne.
  • Ugyanakkor helye van önellenőrzésnek abban az esetben, ha valamely adókedvezményt elmulasztottuk igénybe venni, de utólag ezt szeretnénk érvényesíteni (tipikusan ilyen a súlyos betegségek esetén igénybevehető személyi kedvezmény, vagy a gyermekekre tekintettel adott családi kedvezmény).
  • Értelemszerűen nincs helye önellenőrzésnek az adó megállapításához való jog elévülése esetén.
  • Nem lehet önellenőrzést végezni, ha a feltárt hiány vagy többlet összege az 1000 forintot nem éri el.

Alapesetben az önellenőrzést, a hiba feltárását követően azonnal, de legalább 15 napon belül kell megtenni. Szintén e határidőn belül kell megfizetni a feltárt adókülönbözetet. Ha az önellenőrzéssel befizetendő adó keletkezik arra önellenőrzési pótlékot kell fizetni. A pótlék összege megegyezik a feltárt adókülönbözet és az aktuális jegybanki alapkamat, valamint az eltelt napok szorzatával. A hátralékos napok tekintetében az önellenőrzés elvégzésének napja és az eredeti bevallási határidő utolsó napja közötti különbséggel kell számolni. Kiszámításához segítséget nyújt az adóhatóság weboldalán (nav.gov.hu) található kalkulátor.

Az önellenőrzés joghatása azt jelenti, hogy amennyiben a helyesbített adóalapot, adót bevalljuk, a megfelelő pótlékot befizetjük, olyan helyzetbe kerülünk, mintha eredetileg is helyes bevallást adtunk volna be.

– oli –