2024-ben még nagyobb összegben

 

A 2024-es év immár a harmadik lesz, amikor az átalányadózók személyi jövedelemadó kedvezményben részesülnek. Mégpedig évről évre magasabb összegben.

Az adókedvezményt először 2022-ben lehetett alkalmazni, egyidejűleg a kata szabályainak szigorításával. Sok vállalkozónak kellett kényszerűen áttérnie erre az adózási formára, és a taxisok között volt, akinek ez még kedvezőbben alakult, mint a korábbi kata adózás.

Elsősorban a nyugdíj melletti, és a mellékfoglalkozású vállalkozók jártak jobban, hiszen a „másodos kata” havi 25 ezres fizetési kötelezettségével szemben ezúttal semmilyen adót nem kellett fizetniük, egy bizonyos jövedelmi határig. Ez a jövedelmi határ az éves minimálbér 50 százalékát jelentette, 2022-ben 1.200 ezer forintot, 2023-ban 1.392 ezer forintot.

Miután a törvény e pontja változatlanul érvényben van, 2024-ben 1.600.800 forint jövedelem eléréséig az átalányadózó egyéni vállalkozók nem fizetnek személyi jövedelemadót. Az ezt meghaladó jövedelem esetén is csak a felettes összegre vonatkozik az adófizetési kötelezettség.

————————————————————————————————————————–

1995 évi CXVII törvény a személyi jövedelemadóról:

„47§ (4a) Az átalányadózó egyéni vállalkozó vállalkozói bevétele alapján nem állapít meg adóelőleget addig, amíg az adóelőleg alapja az adóévben az adóév elejétől összesítve az éves minimálbér felét nem haladja meg. Ha az adóelőleg-alap az éves minimálbér felét meghaladja, adóelőleget csak az éves minimálbér felét meghaladó adóelőleg-alap után kell fizetni.”

—————————————————————————————————————————

Taxis átalányadózó vállalkozóknál a bevétel 80 százaléka a vélelmezett költséghányad, értelemszerűen a bevétel 20 százaléka számít jövedelemnek. Az adómentes jövedelemhatárt tehát a következő bevételnél érik el:

2022-ben: 6.000.000 Ft

2023-ban: 6.960.000 Ft

2024-ben: 8.004.000  Ft

Mint fentebb említettem, ezek nem olyan bevételi határok, amelyek átlépésénél valami szörnyűség történik, egész egyszerűen a fölöttes bevétel után számított jövedelem már adóköteles.

 

2024-ben ez úgy alakul, hogy aki a maximális 12 milliós éves bevételt célozza meg (az a fránya áfa-határ, ugye!), annak a 8 millió 4 ezer és a 12 millió forint közötti bevételre adót kell fizetnie, mégpedig

maximum 119.800 forintot az egész adóévre.

Ezek az összegek főállású-, nyugdíjas- és másodos vállalkozókra egyaránt vonatkoznak, azzal a kiegészítéssel, hogy a másodos a kedvezményes rész eléréséig járulékokat sem fizet, hiszen azt a főállásában már rendezte, a nyugdíjas pedig egyébként sem köteles járulékfizetésre.

-oli-