Mérési tartományon kívül, így megúszta

 

Tavalyi év végén egy autót 306 km/órával mért be egy traffipax Belgiumban. Mivel a radar csak 300 km/órás sebességig volt hitelesítve, a sofőrnek nem kellett bírságot fizetnie. Magyarországon a sebességmérő eszközök maximális hitelesítési tartománya 255 km/óra. 

Ki ne emlékezne a nagy sikerű francia filmre, ahol egy speciálisan tuningolt Peugeot taxi okozott nem kis fejtörést a közlekedési rendőröknek, amikor a sebességmérési pont előtt elsuhanva, még a műszer érzékelő egysége is felborult a menetszéltől. Igaz, a jelenlegi eset a szomszédos Belgiumban történt, de azért ez is több mint érdekes.

Kevés olyan autó van, amelyik 300 km/h fölött is tud haladni és ebben a szűk klubban is elég ritka az a sofőr, aki ezt a képességet ki is használja. Már csak azért is, mert ilyen sebességhez megfelelő helyet kell találni. 2020. október 18-án azonban egy autó 306 km/órával száguldott Belgiumban, az E313-as úton Liège közelében, akit be is mértek.

Ugyanakkor egészen furcsa csavarral a történetben az autósnak nem kell fizetnie, mert a radar, amely bemérte csak 300 km/h-ig volt kalibrálva. A belga lapok szerint a sebességet ugyan megállapították, de nem használható fel bizonyítékként. A rendőrség most megpróbálja felelősségre vonni az elkövetőt: nem a gyorshajtásért, hanem a „forgalmi rend megzavarásáért”.

Hazánkban kissé más a helyzet. Egyrészt a rendőrség történetében ilyen sebességgel közlekedő gépjárművet még nem mértek be, sőt nem is találkoztak ilyennel. A legnagyobb dokumentált gyorshajtás 240 km/óra volt.

Mint megtudtuk a VÉDA rendszer üzembe helyezésekor – 2016. április – összesen 134 fix telepítési ponton helyeztek el sebességmérő kamerákat, melyek 365 forgalmi sávot figyelnek folyamatosan, a nap 24 órájában. Ezen kívül 160 darab mobil készüléket is átvettek az ellenőrzésre hivatott egységek. A sebességmérő műszerek hitelesítési tartománya a gyártó közlése szerint 0-255 km/óra közötti. A készülékeket rendszeresíteni kell, amit az Országos Mérésügyi Hivatal (OMH) végez és az ő engedélye nélkül mért eredmények nem vehetők figyelembe hivatalos eljárásban.

Ami a belga példát illeti, nálunk elegendő lett volna azt rögzíteni, hogy a jármű sebessége meghaladta a 255 km/órát, amiért a maximális 300 ezer forintos közigazgatási bírságot automatikusan megkapta volna a sofőr. Az is elképzelhető, ha a gyorshajtó ezt a határozatot megfellebbezi és a bíróság helyt ad a kérelmének, akkor közúti közlekedés veszélyeztetése miatt járnak el vele szemben, és nem szabálysértésért, hanem bűncselekmény miatt, ami magasabb összegű pénzbírság mellett még határozott idejű gépjárművezetéstől eltiltást is maga után vonhat.

k.z.t./fotó: rendőrség