Az adó- és járulékbevallásoknak általában pontosan meghatározott dátum szerinti határideje van. Mégis vannak olyan rendkívüli esetek, amikor ettől eltérő a szabály.

 

Egy egyéni vállalkozónak alapesetben a következő bevallási határidőkre kell figyelnie:

  • Járulékbevallás – fő- és mellékállású átalányadózó vállalkozóknak negyedévente, a tárgynegyedévet követő hó 12.-ig. Fő és mellékállású tételesen adózó vállalkozóknak havonta, a tárgyhónapot követő hó 12.-ig. Nyugdíj melletti vállalkozók nem fizetnek járulékot, bevallást sem kell adniuk.
  • Kata-bevallás – főállású katás vállalkozóknak a tárgyévet követő év február 25.-ig
  • Személyi jövedelemadó bevallás – minden nem katás vállalkozónak a tárgyévet követő év május 20.-ig. (Katások is figyeljenek erre, ha a vállalkozáson túl egyéb jövedelmük keletkezett.)
  • Iparűzési adó bevallás – minden vállalkozónak (katásoknak is!) a tárgyévet követő év május 31.-ig.

Rendkívüli esetnek számít, ha a vállalkozó szüneteltet, adózási módot vált, nyugdíjassá válik, vagy megszünteti a vállalkozását. Ezekben az esetekben a következő szabály érvényesül:

  • Soron kívüli járulékbevallást kell adni a nyugdíjas státusz beálltának hónapját követő 30 napon belül. Azért is érdemes erre figyelni, mert a végleges nyugdíj megállapításához szükségesek ezek az adatok. (Katásokra nem vonatkozik)
  • Soron kívüli kata-bevallást kell benyújtani, ha a vállalkozó adózási módot vált, tehát katából átalányadóssá válik. Ez a szabály érvényes arra is, aki nyugdíj melletti vállalkozóként folytatja tevékenységét, hiszen az automatikusan megszünteti katás státuszát. A határidő szintén a változás bekövetkeztétől számított harminc nap.
  • A személyi jövedelemadó esetében nincs rendkívüli határidő, azt akkor is a következő év május 20.-ig kell beadni, ha a vállalkozó időközben szünetelteti-, vagy megszünteti vállalkozását.
  • Az iparűzési adó tekintetében azonban ismét figyelni kell a rendkívüli időpontokra. Vállalkozás megszüntetése esetén annak dátumától számított 30 napon belül iparűzési adó bevallást kell beküldeni. Ez a szabály érvényes a vállalkozás szüneteltetése esetében is, azzal a különlegességgel, hogy ha a vállalkozó az adóév közben többször is szüneteltet, akkor annyi adóbevallást is kell beküldenie az adott évre. Ezen felül még az adatbejelentő lap beküldését is elvárják az önkormányzatok a szüneteltetés kezdetéről és végéről.

 

A hatóságok általában toleránsak késedelem esetén, de nem a végtelenségig. A NAV kata-bevallás ügyben akár 3-4 felszólítást is küld, mielőtt a büntetés egyéb eszközeihez fordulna.

Az önkormányzatok is elnézőek, de ott már a második felszólítás esetleg bírsággal is járhat. Eddig egyetlen önkormányzatnál találkoztunk olyan esettel, amikor bírsággal együtt érkezett már az első felszólítás is. Pedig köztudomásúlag gazdag településről van szó. Talán éppen ezért…?

 

-oli-