Categories: Fakanál

Tisztelt Kollégák

Birkafőzés Kunszentmiklóson

 

Az elmúlt hetekben meghívást kaptam Fejes Györgytől, aki a Kunszövetség ügyvivője, hogy ha időm engedi, látogassak el a Kunszentmiklóson rendezendő birkafőző versenyre.

 

Fejes György, mint karcagi ember és mint a dolgok ismerője, vezette a zsűrit is. A  főzés rengeteg csapattal indult, mivel itt az Alföld kunsági részén nagy hagyományai vannak a birka ételeknek. A verseny reggel nyolckor ágyúszóval kezdődött, és déli 12-kor ágyúszóval végződött.

Majdan a rengeteg díjakat délután háromkor osztották ki. A birka főzéséről elmondanám, hogy általában egy egész birkát darabolnak fel, s kerül a kondérba. Nincs semmi cifrázás, alap fűszereket kap, úgymint só, bors, hagyma, fokhagyma, piros paprika. Ezeket is csak módjával, mivel az alföldi ember szerint a birkát az íze miatt kell szeretni, s nem a fűszerekért. A képeken a csólyospálosi csapat és a kazak meghívott látható.

A csólyospálosiak

Pesti József és Fodor István főzött a csólyospálosi csapatban, ők hazai pályán már lassan húsz éve, hogy versenyeznek, s receptjük is egyezik a fentiekkel.

Az előkészület

Csapatuk melletti standon főzött a meghívott kazak csapat, a fiatalasszony Zsanar vezetésével. Itt találkoztam véletlenül régi kazak barátaimmal is, kikkel elbeszélgettem, s kóstoltam ételüket.

Lassan tálalható Csólyospálos remeke

A kazak birkafőzés még egyszerűbb, pusztai megoldás. A birka kevés zsiradékon, saját levében puhul, s csak kevés fűszert kap, úgymint hagyma, só, bors, s néhány babérlevél. Kínáláskor  tálra került a hús, köré házikenyér-szeletek, lókolbász és lószalámi karikák, s némi kapros lilahagyma díszítés is. Hagyományosan volt mellette “borcog”, ezek apró kis fánkocska golyók.

Készül a kazak változat is

Mindemellett kiváló program volt a főtéren, néptáncosok, zenészek, kirakodóvásár, miegymás.

A kazak kínálat

Tartalmas napot töltöttem el, valószínű, hogy program lészen ez további éveimben is, köszönet a meghívásért.

Az érdeklődőknek jelezném, hogy birkát kapni például a Bosnyák téri piacon is, érdemes megpróbálni.

Jó főzést, jó étvágyat kívánok:

Soós István ex City-22, a fakanalas

OldA

Recent Posts

Kezdődik a tanév – vizsgáznak az iskolautcák

 Két fővárosi iskolánál, a XIV. és a XVII. kerületben rajtol a BKK által koordinált Iskolautca-program,…

5 óra ago

Előnyben a közösségi közlekedés – ideiglenesen egyirányúsítják a Népszínház utca egy szakaszát szerdától

Gyorsabban és pontosabban közlekedhetnek a villamosok a Népszínház utcában: a közösségi közlekedés előnyben részesítése miatt…

22 óra ago

Az Országos Taxis Szövetség leveleiből

Tisztelt Elnök úr! Sokszor hallottam már Önt nyilatkozni rádióban, tévében, és úgy vettem észre, hogy…

22 óra ago

Betilthatják a villanyautók egyik spórolós megoldását

Valós előnyük nem összemérhető a biztonsági kockázatukkal. Kínai autóipari hatóságok új, hangsúlyosan biztonsági szempontokra épülő…

2 nap ago

Taxisofőr fújt le paprikaspray-vel egy buszsofőrt Budapesten

„Ma egy dühöngő autós – egy taxisofőr – paprikaspray-jel fújta le az egyik buszsofőrünket, aki…

4 nap ago

A BMW vezérigazgatója szerint hiba volt az EU-tól, hogy 2035-re betiltják a hagyományos motorokat

Nagy hibának nevezte az Európai Unió döntését a belső égésű motorok 2035-ös betiltásáról a BMW…

4 nap ago