Categories: Fakanál

Tisztelt Kollégák

Birkafőzés Kunszentmiklóson

 

Az elmúlt hetekben meghívást kaptam Fejes Györgytől, aki a Kunszövetség ügyvivője, hogy ha időm engedi, látogassak el a Kunszentmiklóson rendezendő birkafőző versenyre.

 

Fejes György, mint karcagi ember és mint a dolgok ismerője, vezette a zsűrit is. A  főzés rengeteg csapattal indult, mivel itt az Alföld kunsági részén nagy hagyományai vannak a birka ételeknek. A verseny reggel nyolckor ágyúszóval kezdődött, és déli 12-kor ágyúszóval végződött.

Majdan a rengeteg díjakat délután háromkor osztották ki. A birka főzéséről elmondanám, hogy általában egy egész birkát darabolnak fel, s kerül a kondérba. Nincs semmi cifrázás, alap fűszereket kap, úgymint só, bors, hagyma, fokhagyma, piros paprika. Ezeket is csak módjával, mivel az alföldi ember szerint a birkát az íze miatt kell szeretni, s nem a fűszerekért. A képeken a csólyospálosi csapat és a kazak meghívott látható.

A csólyospálosiak

Pesti József és Fodor István főzött a csólyospálosi csapatban, ők hazai pályán már lassan húsz éve, hogy versenyeznek, s receptjük is egyezik a fentiekkel.

Az előkészület

Csapatuk melletti standon főzött a meghívott kazak csapat, a fiatalasszony Zsanar vezetésével. Itt találkoztam véletlenül régi kazak barátaimmal is, kikkel elbeszélgettem, s kóstoltam ételüket.

Lassan tálalható Csólyospálos remeke

A kazak birkafőzés még egyszerűbb, pusztai megoldás. A birka kevés zsiradékon, saját levében puhul, s csak kevés fűszert kap, úgymint hagyma, só, bors, s néhány babérlevél. Kínáláskor  tálra került a hús, köré házikenyér-szeletek, lókolbász és lószalámi karikák, s némi kapros lilahagyma díszítés is. Hagyományosan volt mellette “borcog”, ezek apró kis fánkocska golyók.

Készül a kazak változat is

Mindemellett kiváló program volt a főtéren, néptáncosok, zenészek, kirakodóvásár, miegymás.

A kazak kínálat

Tartalmas napot töltöttem el, valószínű, hogy program lészen ez további éveimben is, köszönet a meghívásért.

Az érdeklődőknek jelezném, hogy birkát kapni például a Bosnyák téri piacon is, érdemes megpróbálni.

Jó főzést, jó étvágyat kívánok:

Soós István ex City-22, a fakanalas

OldA

Recent Posts

Hamarosan nincs több lebuktatott traffipax

A Google Maps már kivette, a Waze egyelőre még mutatja a traffipaxok helyét – de…

13 óra ago

Ha ilyen autód van nem hajthatsz be ezekbe a városokba

Már nem csak az elektromosok és hibridek sújtják a piaci versenyben a benzines és gázolajos…

2 nap ago

Májusban is lendületesen bővült a hazai elektromos járműpark

2020 elejéhez képest tízszeresére nőtt a tisztán elektromos járműállomány Magyarországon. Minden idők második legjobb havi…

4 nap ago

Autósok figyelem: ez a hiba akár félmillióba is kerülhet

A lejárt jogosítvány nem csupán egy adminisztratív baki, hanem súlyos következményekkel is jár. Aki nem…

4 nap ago

A római taxisok felháborodtak, mert Max Verstappenéhez hasonlították a vezetési stílusukat

A római taxisok nem örültek neki, hogy a négyszeres Formula–1-es világbajnok Max Verstappenéhez hasonlították a…

4 nap ago

Péntek éjszaka a belvárosban – fókuszban a biztonság

A fővárosi rendőrök újabb razziáján 625 embert igazoltattak, ebből 11 embert elfogtak. A Budapesti Rendőr-főkapitányság…

4 nap ago