Categories: Fakanál

Tisztelt Kollégák!

Ősziesre fordult az idő, már néha fűteni is kell, de azért vannak napos órák, s ekkor eső után örülhetünk egy szép szivárványnak fák fölött. S ha ez örömet okoz, akkor jó kedvvel nekilátunk főzni valamit.

 

Most sertés szelet a menüben, konkrétan:

sertés szelet kapros-gombás , tejszínes mártással, apró galuskával.

Három főre vegyünk fél kiló sertés combot, vagy lapockát. Szeleteljük fel, szükség esetén kissé klopfoljuk meg. Egy kis fej aprított hagymán és kanyálnyi zsíron, fonnyasztás után, kezdjük pirítani mindkét oldalát.

Sózzuk, borsozzuk, adunk kevés fokhagymát is, majd átforgatás után öntünk reá sört, s fedő alatt így pároljuk.

Közben úgy 40 deka gombát tisztítunk, aprítunk, s mikor a húst kellően átpároltuk, kiszedjük, melegen tartjuk.  Helyére kerül a gomba , közepes lángon pirítjuk, hogy kiadja saját levét, s puhuljon meg.

Ekkor felöntjük egy doboz főző tejszínnel, kevergetjük, kissé besűrítjük. Meg kell kóstolnunk, hogy elég sós lett-e, majd a végén beleszórunk egy csokor apróra vágott friss kaprot. Ezzel összeforralva kész is a mártásunk. Ha nem lenne elég sűrű, egy kanálnyi keményítő behabarásával javíthatunk az állagán. (A keményítőt kevés hideg vízben oldjuk fel.)

Tálalva

Mindeközben kimérünk 30 deka  lisztet, egy tojást egy nagy pohár vízben elhabarunk, sózzuk, s a lisztbe keverve lágy tésztát készítünk. Lobogó vízbe szaggatjuk, nokedliszaggató segítségével. Ez csak pár perc, ahogy a galuska feljön a víz tetejére, már szedhetjük is ki, s kissé lehűtjük hideg vízzel. Hogy ne ragadjon össze, kevés olajjal átkeverjük. Tálalásnál a szelet húsok és a galuska közé öntjük a kapros mártásunkat, díszítjük némi petrezselyemmel.

Itt én a frissen elkészült kovászos uborkámat kínáltam hozzá, de más is megfelel. Megjegyezném, hogy ha valaki nem szereti a kapros ízeket esetleg, akkor helyette használjon kevés piros paprikát a gombához, de ekkor ételünk már bakonyi sertés szelet néven szerepel.

No, még egy ötlet, ínyenceknek. Ha galuskánkra néhány tojást ütünk, s ezzel összepirítjuk, így a fogást kínálhatjuk  tojásos nokedlivel is.

Azt hiszem, ez egy jó fogás lészen, sikeres próbálkozást!

Jó étvágyat kívánok:

Soós István ex City 22 a fakanalas

 

OldB

Recent Posts

Eldőlhet, hogy ki korszerűsítheti a ferencvárosi Mester utcát

Zöldebb, vonzóbb, hosszabb távú időtöltésre is alkalmas környék lesz a ferencvárosi Mester utca belső, a…

12 óra ago

Régiónként eltérő ütemben zajlik, de feltartóztathatatlan az akkumulátoros elektromos autók globális térnyerése

A JATO új, átfogó elemzéséből kiderül, hogy a globális átállás az akkumulátoros elektromos járművekre (BEV)…

2 nap ago

Nem röhög! „Év végéig az amerikai lakosság felének elérhető lesz a Robotaxi”

Musk már sokszor mondott nagyot, de a mostani az extrémebb ígéretek közé tartozik Elon Musk…

2 nap ago

Fókuszban a buszsávok

Ismét a buszsávban szabálytalanul közlekedőket ellenőrizték a BRFK és a BKK munkatársai. A Budapesti Közlekedési…

2 nap ago

Budapest és Miskolc után ma Debrecenben is elindult az Uber

Az alkalmazás immár három magyar városban elérhető Csütörtöktől az Uber alkalmazás már három városban -…

5 nap ago

Figyelmeztetett a rendőrség és a BKK, felfordul a közlekedés Budapesten

Közlekedési fennakadásokra figyelmeztetett a Budapesti Közlekedési Központ a fővárosban július 24. és 28. között, delegációk…

5 nap ago