Categories: Fakanál

Tisztelt Kollégák!

 

Itt a nyár, az idő is jó már, és program is akad bőven. Ismét nálunk rendezték meg a Judo világbajnokságot, ahol volt szerencsém  rendszeresen  részt venni. Mármint nézőként. Nagylétszámú mongol csapat is érkezett, s így találkoztam mongol barátaimmal is.

Sajnos sem a magyar, sem a mongol csapat nem volt túl szerencsés, így nem volt igazi éremeső. Azért az élmény megvolt, úgy, mint négy évvel ezelőtt is.

Mindezek mellett azért főztem is.

Nézzük a mai felhozatalt. Szezonja vagyon, tehát spárgát készítettem. Egy zöldspárga-krémleves és egy előétel sikeredett.

Nézzük előbb a levest: A spárga végét visszavágjuk, s vékonyan hámozzuk, majd daraboljuk. Főzzük alaplében, vagy vízben, ízesítve. A zsenge rügyvégeket levágom és főzést követően én kiszedem, azt majd egészben teszem vissza, a többit botmixerrel turmixolom. Ha nem elég sűrű, lehet javítani némi keményítővel. Tejszínnel behabarom, majd a rügyeket visszateszem, s így tálalom. Pirítok bacont ropogósra, s ezzel adom fel. Aki szereti, adhat még reszelt sajtot, vagy akár krutont is mellé.

Következő egy előétel, ugyanígy spárgából. A spárgát egészben blansírozom pár percig, (Blansírozás: rövid ideig tartó hőkezelés zöldségeknél)  majd baconszeletbe tekerem, s így sütöm kőrbe, majd ezt helyezem egy kanálnyi besűrített spárgaszószra, s kap még  majonézes tormakrémet. Mellé egy csík füstölt lazacszeletet citrommal, így egész csinos lett és igen finom.

Most  „fő fogásról” nem írok, viszont mivel igazán szezonja van, hát tegyünk a napra egy üveg uborkát. A kovászos uborka egyszerű, a mosott, felszúrt uborka sós vízbe kerül, a fokhagymák mellé kap bőven száras kaprot, esetleg szemes borsot, majd a tetejére egy darab száraz kenyeret. Napenergia felhasználásával fermentációt kezdeményezünk, vagyis magyarul: kitesszük a napra erjedni. Vigyázni kell, ne túl sok napig, hogy kemény, roppanós maradjon az uborka, s jó hidegen kínáljuk szinte mindenhez.

Na, jó-jó, azért tejbegrízhez nem!

Sok szerencsét a próbálkozáshoz, jó étvágyat kívánok:

Soós István ex City 22 a fakanalas

OldA

Recent Posts

Gyalogoszónává alakítják a Belső-Erzsébetvárost – új közlekedési rend jön a bulinegyedben

Gyökeres változás jöhet a bulinegyedben június végétől: az Index birtokába jutott előterjesztés szerint sétálóutcává alakítanák…

1 nap ago

Durva szigorítás jöhet, évente kellene műszakira vinni az autókat

A közlekedésbiztonság javítása érdekében egy új EU-s javaslat előírná, hogy a tíz évnél idősebb autók…

1 nap ago

Gépjárműadó: ha nem tudta határidőre befizetni, jó ha ezt tudja

A gépjárműadót április 15.éig kellett befizetniük a járműtulajdonosoknak, üzemben tartóknak. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) friss…

2 nap ago

Döbbenetes tempóban zuhan a Teslák ára, de van akinek ez jó

A Tesla számos listán állt az élen az elmúlt években, de mostanában sikerült egy olyan…

2 nap ago

Eltakarítják a parkoló autókat egy pesti utcából

Változik a forgalmi rend a Dohány utcában: felszabadul a trolik útvonala, szélesebbek lesznek a járdák,…

2 nap ago

A CATL új akkumulátorával a 2,5 kilométer/másodperc sem lehetetlen

A CATL második generációs Shenxing akkumulátora öt perc alatt 520 kilométernyi hatótávot képes felvenni, és…

3 nap ago