Categories: Hírek

Tisztelt Kollégák!

Kihasználva az elmúlt hosszú hétvégét, kirándultunk egy pár napig. Meglátogattuk Miskolcot, Szerencset, s Tokaj hegyalját, különös tekintettel a jó tokaji borokra. Bázisunk Tállya lett, itt is Hollókői Mihály uram pincészete, melyet már évtizedek óta látogatok. Tállya nevezetessége a Kossuth utcán látható, Európa mértani középpontja, melynek még 2000-ben állítottak emléket.

 

 

A birtok gazdájával, Hollókői Mihállyal

Minket viszont jobban érdekelt a borászat, így tehát a Hollókői-birtok panziójában tanyát verve, alászálltunk a hűvös pincébe, s régi jó szokásunkat követve, végig kóstoltuk a nemes nedűk javát, a furminttól a hárslevelűn  át, egészen a sokéves aszúkig  bezárólag. Néhány fajtából persze feltankoltunk, hogy az itthoni étkezéseinket is feljavítsuk az aranyló nedűkkel.

Faragott emlékoszlop

A panzió éttermében elköltött vacsoránk is igen emlékezetes volt. Hatalmas adag egyben sült csülköt és óriási sült tarja szeleteket kaptunk, amit alig győztünk eltüntetni a tálról, s locsolgattuk serényen a kiváló száraz szamorodnival.

Sült csülök tarja szeletekkel

Eső utáni napsütésben pedig öröm kiülni a kerthelységbe, s a pohár mellől csodálni a táj szépségét, a lankás szőlősorokat.

Uraim, aki a jó bort kedveli, hát csak bátran látogasson el a Hollólői pincészetbe, de jobb előre bejelentkezni, a címek a neten megtalálhatók.

Nos, hogy már ettünk, ittunk, így csak egy desszertet készítek, hogy receptünk most is legyen. Könyveim lapozgatása során akadtam rá a Rosenstein étterem egyik édességére, ami

mézes-mákos palacsinta áfonya dzsemmel, eperrel.

Bekeverünk vagy 30 dkg. lisztet tejjel, egy tojással, csipet só, kis kanál cukor hozzáadásával. Lehet vaníliás cukor is. Adhatunk hozzá szódavizet is, úgy fele-fele arányban. Kisütjük a palacsintát, majd felgöngyölve, centis szeletekre vágjuk. Ezt a metéltet tányérra halmozzuk, cukrozott darált mákkal meghintjük, majd mézet is csorgatunk reá. Mellé kanalazunk a dzsemből, s díszítjük friss eperrel. Jelen esetben jómagam a saját készítésű feketeszeder dzsemet használtam, ami jó választás volt.

Mézes-mákos palacsinta

Nosza, kalandra fel, irány a konyha, vagy a vidék!

Jó étvágyat kívánok:

Soós István  ex City 22

 

 

 

 

 

 

OldB

Recent Posts

Már nem a kipufogógáz a legnagyobb bűnös: más forrása van az autós szennyezésnek

Ausztriai kutatók vizsgálata szerint a járműtechnológia fejlődése olyan szintre érhet el, amikor már az út…

34 perc ago

Letöltendőt kértek a taxival karambolozó nagykörúti drogos ámokfutóra és az utasaira

Börtönbe küldené a Budapesti VI. és VII. Kerületi Ügyészség azt a 28 éves R. Györgyöt, aki…

23 óra ago

Ügyintézés a karácsonyi ünnepek alatt? Mutatjuk a tudnivalókat

A karácsonyi időszakban a legtöbb hivatal és szolgáltató eltérő rendben működik. Érdemes előretervezni, hogy elkerüljük…

2 nap ago

A magyar Tesla-tulajdonosok januártól nem fognak örülni

2026. január 15-től Magyarországon is megszűnik az ingyenes prémium adatkapcsolat a Tesláknál: ettől az időponttól…

2 nap ago

Nagy változás jön a horvát autós nyaralásokban

A horvát parlament elfogadta az új útdíjszedési törvényt, amelynek értelmében 2027. március 1-jétől egységes elektronikus…

2 nap ago

Belepiszkálnak a szabályokba a B-s jogosítványoknál, ágálnak a szakértők

Az uniós elképzelés szerint előmozdítanák az elektromos és alternatív hajtású járművek használatát, és a motorozás…

3 nap ago