Az egyéni vállalkozók táppénzes állományának bejelentése eddig az ÁNYK felületen történt a megfelelő nyomtatvány kitöltésével. Bár az sem volt egyszerű művelet, most sikerült még jobban megbonyolítani (gondolom az egyszerűsítés jegyében…).

 

Ha a vállalkozó a régi nyomtatványon nyújtja be táppénz-igényét az ügyfélkapun keresztül, egy „megszűnt nyomtatvány elutasítása” című üzenetet kap. Ebben közlik, hogy a továbbiakban az Egységes Személyre Szabott Ügyintézési Felületen kell beadni az igényeket. Még jó, hogy van ennek rövidítése is: „SZÜF”.

A küldött linkre kattintva úgy gondolhatjuk, hogy az új ügyintézési felületre jutunk. De nem. A link a magyarorszag.hu oldalra navigál bennünket. Némi keresgélés után a bal oldali felsorolásban megtaláljuk az „Egészségügy” fület, majd ennek megnyitását követően az „Egészségbiztosítás Pénzbeni Ellátásai” pontot. Itt további tucatnyi menüpont közül kell kiválasztanunk a megfelelőt, amelynek megnevezése:

„IGÉNYBEJELENTÉS AZ EGÉSZSÉGBIZTOSÍTÁSI PÉNZBELI ELLÁTÁSOKRA ÉS A BALESETI TÁPPÉNZRE, VALAMINT A MÉLTÁNYOSSÁGBÓL IGÉNYBE VEHETŐ PÉNZBELI ELLÁTÁSOKRA (EB_IGBEJ_01)”

Erre kattintva végre elérjük az űrlapot, amely a már önkormányzati ügyintézési felületként ismert ASP platformon működik. A „HOGYAN KÍVÁNJA INDÍTANI AZ ŰRLAPOT” kérdésre válasszuk a „TERMÉSZETES SZEMÉLYKÉNT” PONTOT.

 

A kitöltés „értelemszerű”, azzal a kiegészítéssel, hogy az eddig megszokottnál sokkal több adatot kell beírni. A személyes adatokat és a székhely címét többször is.

Azok a pontok, ahol dátumot kell közölni (jogviszony kezdete, táppénzes állomány kezdete és vége) jelenleg csak a naptár-ikon megnyitásával működnek, direkt módon nem fogadja el a beírást.

A harmadik oldalon is rengeteg kötelezően kitöltendő pont van, érdemes az ellenőrzés futtatását többször is elindítani, ilyenkor a program a hiányos adatra navigál. Magát a papíralapú táppénzes igazolást az eddigiekhez hasonlóan szkennelve csatolni kell, ennek során érdemes a hitelesítést is alkalmazni.

Ha mindent jól csináltunk, a nyomtatvány beküldése gombbal zárjuk az eljárást. A kitöltött űrlapot pdf formátumban el is lehet menteni, és beküldést követően a tárhelyen is ez a formátum jelenik meg visszaigazolásként.

-oli-