Categories: Fakanál

Tisztelt Kollégák!

Töltött csirke, birsalma kompóttal

 

Heti írásomat azzal kezdeném, hogy folytatnám. Igen, ahogy ígértem, a birsalma okán, hogy lészen itt még valami.

 

Ez pedig a töltött csirke, birsalma kompóttal.

Miként én is, a szemfüles olvasó is emlékezhet rá, a nyár folyamán, Szent Iván napján már foglalkoztam a töltelékkel, de most kissé másképpen is megmutatom, leginkább a tálalásban.

Én rácsra helyeztem

Tehát töltelékünk a zsemlébe kevert májkrém, zöldborsó, hagyma, gomba, fűszerek,  nyers tojás összetétel, ami a csirke besózott, majorannázott belsejébe kerül, egy fél almával, vagy naranccsal lezárva, bekötve a lábakkal.

Súlyának megfelelően sütjük, tehát ha kb. két kiló, akkor két órát, letakarva fóliával. Így cselekedtem, ám a jószágot rácsra helyeztem, hogy ne a levében ússzon. Ha a lé kevés lenne, locsolhatjuk egy kanál zsírral, sőt sörrel is. A végén fólia nélkül ropogósra pirítottam, majd pihentettem.

Tálalva: töltött csirke, birsalma kompóttal

Tálalásnál a szép darab sült mellé adtam gazdagon a ropogós töltelékből, valamint a már említett birsalma kompótból, illetve friss jégsalátát is kínáltam. A többit a fantáziára bízom.

Következő témám most a sütés lészen, ami persze nem feltétlen férfi embernek való mulatság, de nem is oly nagy varázslat.

A családban hiányolták a sajtos pogácsát, hát sütöttem egyet.

Hogy is készül egyszerűen? Hozzávalók: 40 dkg liszt, 25 dkg margarin, 2 dkg só, egy tojás sárgája, 2 deci tejföl, 20 dkg reszelt sajt.

Kell még egy deci langyos tejben elmorzsolt 3 dkg élesztő, egy kis kanál cukorral.

Sütés után a sajtos pogácsa

Az alapanyagokat összedolgozzuk, gyúrjuk erősen, majd lefedve kelesztjük. Később gyúrjuk, s háromszor is összehajtogatjuk, majd ismét pihentetjük vagy fertály órát.

Ezután ujjnyi vastagra nyújtjuk, megkenjük tojás sárgájával, meghintjük a maradék reszelt sajttal, s pogácsa szaggatóval méretre szaggatjuk, lehet az apróbb fajta.

Ezután sütőpapírra soroljuk, s 180 fokon kb. húsz perc alatt megsütjük, a színe mutatja, hogy mikor jó.

Hamar elfogyott

Kis pihentetés után, legfinomabb még langyosan, de másnap is igen jó, már ha marad belőle. Egy próbát megér.

Jó étvágyat kívánok:

Soós István ex City-22, a fakanalas

 

Double D

Recent Posts

30 év után hétfőn elköszönt az utasoktól Budapest népszerű taxitársasága

Az utasoktól és a kollégáitól is elköszönt hétői Facebook-posztjában a 6×6 Taxi. A népszerű társaság közölte:…

18 óra ago

Nem szállítunk zsidókat – kidobták a taxiból a korábbi szépségkirálynőt

Miriam Mattova kanadai–szlovák modell szerint vallási alapon tették ki az út szélén, miután az Uber-sofőrje…

18 óra ago

Úgy tűnik, mégsem kell majd évente műszaki vizsgáztatni a tíz évnél öregebb autókat

Noha korábban az Európai Bizottság ezt is felvetette, most úgy tűnik, mégsem kell majd évente műszaki…

18 óra ago

James Bond technika és dublőrök a vizsgákon

Miért kell mobilzavaró eszközt használni a vizsgaközpontokban? Rejtett kamerákkal és apró fülhallgatókkal csalnak a vizsgákon. 300-400…

2 nap ago

Elgázolt két embert egy önvezető taxi Kínában, mindkét sérült intenzív osztályra került.

Két gyalogos került intenzív osztályra, miután szombat reggel súlyos balesetet okozott egy önvezető taxi a kínai Zhuzhou…

2 nap ago

Kigyulladhat töltés közben az ID.4, ezért visszahívást rendelt el a Volkswagen USA

A visszahívást csak több tűzeset után rendelték el. Két sürgős visszahívási akciót hirdetett a Volkswagen…

2 nap ago