Categories: Fakanál

Tisztelt Kollégák!

Itt az ősz erősen, szezon van, s nekem a tököm kivan, …már készítve a konyha asztalra, hogy megsüssem. Egyrészt, mert sütve finom, másrészt, mert a sütőtök krémleves alapjául szolgál.

 

Persze nem feledem múlt heti ígéretem, miszerint a kacsa még folytatja szereplését, de csak sorjában.

Tehát most részletezzük a töklevest.

Mint minden másnak , ennek is sok variációja van, így jelenleg azt írom , ahogy elkészült általam. Tehát egy egész tököt feldaraboltam, s jó óra alatt megsütöttem. (“Süttem”, ahogy anyósom mondaná.) Ennek a felét hámozva kockáztam a további felhasználáshoz.

Megsütve is finom a tök

Kevés vajon fél reszelt hagymát és egy gerezd fokhagymát futtattam, s erre vetettem a tököt. Ki ne feledjem, a tök mellett még megsült egy répa is, amit karikázva mellé dobtam. Ekkor fűszereztem, kapott reá sót, fehér borsot, gyömbért, szerecsendiót, citrom, vagy narancs levét. Aztán még kanálnyi mézet,  szegfűszeget és tejszínt.

Ekkor gyenge lángon tartva botmixerrel pépesítettem, s egy utolsó rottyantással készen valánk. Még bacon csíkot pirítottam ropogósra, ez is kerül reá. A leves sűrűségét persze beállítottuk vízzel, vagy kevés alaplével.

Elkészült a sütőtök krémleves

Tálalásnál kevés tejszínt kiskanállal ügyesen kihúztam, csepegtettem még tökmag olajat, s elhelyeztem mellé a bacon csíkokat is. Ha van kéznél hántolt, pirított tökmag, az is jól mutat.

Nos, akkor tereljük a szót a kacsamellre.

Mint tudjuk, a mellekkel érdemes szépen bánni, már legalább is a konyhában, mielőtt bárki másra asszociálna.

Tehát a szép két kacsamellet kiskanálnyi kacsazsíron pirítjuk mindkét oldalán, amit előzőleg csak sóztunk, borsoztunk. Nagy lángon, pár perc alatt pirosra sütjük, majd meglocsoljuk némi narancs lével és kevés rozé borral.

Lefedve már csak gyenge hőmérsékletem pároljuk nem túl sokáig, mondjuk 8-10 perc, hogy a belseje szép rozé maradjon.

Kivesszük, pihentetjük.

Kacsamell tálalva

Egy nagy érett zöld almát felkarikázunk, magházat kiszúrjuk, s kevés vajon kezdjük pirítani, majd kevés fahéjat szórunk rá és egy jó kanál mézet. Éppen csak pár perc kell neki, hogy roppanós maradjon, s kiszedjük.

Tálalásnál a szépen felszeletelt mellet sorba rakjuk, locsoljuk a maradék pecsenyelével, az almakarikát mellé helyezzük, s az is kap a saját mézes levéből. Teszünk még mellé az előzőekből maradt krumpli püréből is, és lehet kínálni.

Ez már inkább lehet akár egy ünnepi fogás is, és egy pohár hideg pezsgő csak javít az élvezeti értéken.

Jó főzést és jó étvágyat kívánok:

Soós István, ex City-22 a fakanalas

OldA

Recent Posts

Betilthatják a villanyautók egyik spórolós megoldását

Valós előnyük nem összemérhető a biztonsági kockázatukkal. Kínai autóipari hatóságok új, hangsúlyosan biztonsági szempontokra épülő…

15 óra ago

Taxisofőr fújt le paprikaspray-vel egy buszsofőrt Budapesten

„Ma egy dühöngő autós – egy taxisofőr – paprikaspray-jel fújta le az egyik buszsofőrünket, aki…

3 nap ago

A BMW vezérigazgatója szerint hiba volt az EU-tól, hogy 2035-re betiltják a hagyományos motorokat

Nagy hibának nevezte az Európai Unió döntését a belső égésű motorok 2035-ös betiltásáról a BMW…

3 nap ago

A kutyának sem kell a kínai autó

A kínai elektromos autók iránt csak szerény az érdeklődés Európában – derül ki egy pénteken…

3 nap ago

Hétvégén ismét felborul a megszokott közlekedés Budapesten

A Wizz Air félmaraton miatt A Budapesti Rendőr-főkapitányság tájékoztatása szerint futóverseny miatt útlezárások lesznek Budapesten…

4 nap ago

Megemelték a Flórián téri felüljárót

Komoly mérnöki és kivitelezői kihívás zajlik a Flórián térnél, ahol a déli felüljáró felújítása új…

5 nap ago