Categories: Fakanál

Tisztelt Kollégák!

Töltött csirke, diópálinka és jó étvágy

 

Június 21.-ével elérkeztünk az év leghosszabb napjához, s kezdődik a csillagászati nyár. Már hajnali 4 óra 46 perckor kel a nap, s aranyló sugarai megfestik a tájat. Zöldell, virul a kert, színesek a virágok, s hízik már a szőlőfürt is.

A nyár a hosszú nappalokkal érkezett

Lassan itt van Szent Iván éjszakája, ez után már ne szedjük a zöld diót! A legendáriumban aképpen  írják, hogy Szent Iván éjszakáján, szűz lányok kezei szedjék a diót, s ez lészen az igazi, a dió likőr?-pálinka?  beáztatásához.

Virul a kert, színesek a virágok

Én azért megelőztem a babonás ajánlásokat, s már a második adag ázik az üvegekben, mivel baráti körben igen népszerű lett a keserű italom.

No, azért főzzünk finomat, most egy töltött csirke kerül az asztalra.

A kívül-belül tisztított ép bőrű csirkénket  belül sózzuk, borsozzuk, hintjük majoránnával. Egy fej aprított hagymát pirítunk kevés zsiradékon, s kapjon bacon kockákat is. Ha van friss csirkemáj, akkor azt adjuk hozzá, pürésítve. Közben két áztatott zsemlét kicsavarunk, sózzuk, borsozzuk, kevés bazsalikomot hintünk reá, s beleütünk két tojást is. Pirított alapunkhoz adhatunk még gombát is, csak javíthat a masszán, de elhagyható. A tölteléknek az a lényege, hogy ízlés és alapanyag szerint variálható, például elbírja még a kockázott főtt tojást, vagy akár a párolt zöldborsót is, éppen mi van kéznél, s a háziember fantáziája miként vadul el. Nos, tehát a pirított anyagunkat is rádobjuk a zsemlére s bátran összegyúrjuk a masszát, majd kerüljön bele friss, vágott petrezselyem zöldje is gazdagon. Ezzel aztán a csirke belsejét kitömjük, sőt a combok mentén óvatosan felnyitjuk a bőrt, s kanál segítségével oda is juttatunk tölteléket.

Megtöltöttem a csirkét

A végén hústűvel rögzítünk, illetve a lábakat cérnával csinosan összekötjük. Lényeges rész a most következő sütés.

A tepsi aljára lehet egy darab sütőpapírt tenni, de nem muszáj, majd a csirkét elhelyezni, vajjal, vagy olajjal megsimogatni, egy kis sört aláönteni, lefedni fóliával, s imígyen a sütőben melengetni közepes erősséggel, vagy másfél órát. Menet közben lehet egyszer megfordítani, majd az idő lejártával már fólia nélkül ropogósra pirítani a bőrét.

Még lehetőség, csirke fűszerrel is meghinteni, vagy bacon szelettel borítani, ezek a trükkök csak javítanak a jószág állapotán.

Fogyasztásra tálalva

Sütés után pihentessük vagy fertály órát, s úgy könnyebb lészen a szeletelés. Körítésnek bármit, amit a család szeret, itt én a friss kovászos uborkámat kínáltam szívesen, mindenki örömére.

Mellé egy jó pohár jéghideg, buborékos rozé-fröccs, mi jöhet még?….Esetleg még egy pohár!

Jó étvágyat kívánok:

Soós István ex City-22, a fakanalas

 

Double D

Recent Posts

Előnyben a közösségi közlekedés – ideiglenesen egyirányúsítják a Népszínház utca egy szakaszát szerdától

Gyorsabban és pontosabban közlekedhetnek a villamosok a Népszínház utcában: a közösségi közlekedés előnyben részesítése miatt…

14 óra ago

Az Országos Taxis Szövetség leveleiből

Tisztelt Elnök úr! Sokszor hallottam már Önt nyilatkozni rádióban, tévében, és úgy vettem észre, hogy…

14 óra ago

Betilthatják a villanyautók egyik spórolós megoldását

Valós előnyük nem összemérhető a biztonsági kockázatukkal. Kínai autóipari hatóságok új, hangsúlyosan biztonsági szempontokra épülő…

2 nap ago

Taxisofőr fújt le paprikaspray-vel egy buszsofőrt Budapesten

„Ma egy dühöngő autós – egy taxisofőr – paprikaspray-jel fújta le az egyik buszsofőrünket, aki…

4 nap ago

A BMW vezérigazgatója szerint hiba volt az EU-tól, hogy 2035-re betiltják a hagyományos motorokat

Nagy hibának nevezte az Európai Unió döntését a belső égésű motorok 2035-ös betiltásáról a BMW…

4 nap ago

A kutyának sem kell a kínai autó

A kínai elektromos autók iránt csak szerény az érdeklődés Európában – derül ki egy pénteken…

4 nap ago