Categories: Fakanál

Tisztelt Kollégák!

 

A Boszporusz mellől megérkezvén, újabb kalandom volt, már amennyiben a munka kaland is lehet. Mentesítő munkánk során egy külszíni lignit fejtés környékét tisztítottuk meg, s a bányaterület látványa impozáns volt, ritkán jutni hasonló területre.

Távolban a bánya

Innen megérkezve berontottam a konyhába, s elővettem egy ajándékba kapott nyulat, amit terveimnek megfelelően egészben sütöttem meg.

De lépjünk egy kicsit vissza az időben, mivel a nyúl pácot kapott, s három napig érlelődött. Fokhagyma-spékelést kapott, s egyéb fűszereket is, miként só, bors, rozmaring  koriander, stb. Majd beolajozva várta hűtőben a jeles napot.

Pácolva és a sütésre előkészítve a nyúl

Szóval, baconnal betakargatva, végeit fóliával védve került a sütőbe fólia alatt, némi sör kíséretében.

Egy óra húsz perc után fólia nélkül, a pecsenye levével locsolgatva, még pirosra sütöttem.

Igyekeztem jól dolgozni, mivel rokonokat vártunk szerény névnapi ünneplésre, beleadtam mindent, amit lehetett. Kívánságra petrezselymes zsemlegombóc kísérte a jószágot, csiperkegombás mártással.

A zsemlegombóc három zsemléből készült, amit megpirítottam, majd felkockáztam. Két tojást két deci tejjel elhabartam, sózva, borsozva, kis gyömbérrel és friss petrezselyemmel  ízesítve. Ebbe beleforgattam a zsemlét, majd lisztet szórtam reá, s addig kevertem, liszteztem , míg az állaga formálható lett, s ekkor forrásban lévő vízben kifőztem a gombóccá formált anyagot. A főzési idő mintegy tíz perc, ekkorra átpuhul, szűrőkanállal kiszedjük, s melegen tartjuk.

Minden kész, már csak tálalni kell

A csiperkegombát apróra vágjuk, kevés kacsazsíron párolt hagymára dobjuk, s addig pároljuk, míg a levét eléggé elveszti. Sózzuk, borsozzuk, kevés szerecsendióval és két csipet bazsalikommal fűszerezzük. Ezután egy jó pohár tejfölt belehabarunk, s összefőzzük. Állaga így elég sűrű lészen, de ha mégsem, akkor egy kevés keményítővel sűríthetjük.

Tálalásnál a nyulat feldaraboljuk, s a tányéron a pecsenye mellé helyezzük a gombócokat, amit meglocsolunk a gombamártással. Kínálhatunk hozzá csemege uborkát. A nyúl szereti a rozé bort, vagy a vöröset is.

Nem maradt más, mint a mű elfogyasztása. Nem volt vele gond

Mi sem utasítottuk el.

Az étel finom volt, a bátrabbaknak ajánlom, ha hozzájutnak egész nyúlhoz, érdemes kipróbálni.

Jó étvágyat kívánok:

Soós István City ex-22, a fakanalas

OldA

Share
Published by
OldA

Recent Posts

Budapest és Miskolc után ma Debrecenben is elindult az Uber

Az alkalmazás immár három magyar városban elérhető Csütörtöktől az Uber alkalmazás már három városban -…

2 nap ago

Figyelmeztetett a rendőrség és a BKK, felfordul a közlekedés Budapesten

Közlekedési fennakadásokra figyelmeztetett a Budapesti Közlekedési Központ a fővárosban július 24. és 28. között, delegációk…

2 nap ago

Itt az év egyik legkockázatosabb időszaka az autósok számára

Megkezdődött az őzek üzekedése. A nyári esték békéjét könnyen megzavarhatja egy hirtelen az útra ugró…

3 nap ago

Van egy módszer, amely lenullázza a hazai autósok büntetőpontjait, sokan nem tudnak róla

Te is gyűjtöd az előéleti pontokat? Ha igen, és már majdnem kipontozódtál, akkor erről a…

3 nap ago

Olcsó villanyautóba kerül az első tömeggyártású félig szilárdtest-akkumulátor?

Bár a teljesen szilárdtest, azaz folyékony elektrolit nélkül készülő akkumulátorokra még az optimista becslések szerint is az évtized…

3 nap ago

Visszamenőleges ellenőrzések – Célkeresztben a 2020-2021-es évek

A Nemzeti Adó-és Vámhivatal alapesetben 5 évre visszamenőleg végezhet ellenőrzéseket az adózóknál. Jelenleg a nemzetközi…

4 nap ago