Categories: Fakanál

Tisztelt Kollégák!

Játékkal kezdeném jelen soraimat, játék a számokkal. Amikor e sorokat írom, 2022.02.22. vagyon, s írhatnám, hogy pont 22 óra,22 perc, nem sokat tévednénk, de kicsit elébb vagyunk még. Viszont vagyok az ex-22, s ez így szépen összecseng, emlékezetes nap számomra.

 

Egy 747-es Jumbo, koreai cargo színekben.

Miként még tartanak munkáim külső területen, sikerült elcsípnem a reptéren leszálláskor nagy kedvencemet, egy 747-es Jumbot, Koreai Cargo színekben. Hiába na, szeretem a repülést.

Eme kitérő után visszatérek eredeti témánkhoz, a főzéshez. Ott hagytam abba az előző alkalommal, hogy leves is lesz, és fejhús.

Kezdem az utóbbival, a disznó fejet alaposan megtisztogattam, s odatettem az abalébe főzni. Tettem bele sót, egész borsot, babérlevelet, egy hagymát, néhány fokhagyma gerezdet, egy szárított hegyes, erős paprikát s csendesen forraltam vagy másfél órát.

Amíg puhult, addig a levessel foglalkoztam. Zöldbabot tettem oda, egy karikázott répával, s egy szem felaprított burgonyával együtt, ezt is kissé sóztam, s kapott egy kis kanálnyi vegetát is, ízjavítás céljából. Ízesítettem még szintén egy babérlevéllel, borssal, kevés tárkonnyal, valamint petrezselyem zöldjével. Amíg főtt, kevés zsíron fél fej apróra vágott hagymát és kis fokhagymát pirítottam, majd kis piros paprikával megsegítve, felengedtem némi vízzel, s berántottam a levest. Kis pohár tejfölt kevés levessel elhabartam, a hőkiegyenlítés fontos, hogy ne legyen csomós a levesben, s jól elhabartam. Fél citrom levével még savanyítottam, de lehet akár kevés ecettel is, ki hogy kedveli.

Nos, ez így egy tejfölös zöldbab leves.

Tejfölös zöldbab leves.

Lehet még rántás helyett behabarni, ekkor a tejfölbe keverjük a lisztet, vagy staubolni, mikor is a zöldségre szórjuk a lisztet, úgy keverjük el, s majdan felöntjük vízzel, vagy alaplével. Ha ezt a levest némi birkahússal készítjük, akkor hívjuk palóc levesnek.  Ha egyéb húsáru kerül bele s kicsit több tárkony, akkor viszont tárkonyos ragulevesként szólíthatjuk. A lényeg, hogy mindenképpen egy finom levest kapunk.

Most bevallom, /magunk között vagyunk/ hogy itt én belecsempésztem némi vékonyra csíkozott füstölt sonka darabot is, és nem bántam meg. Érdemes kipróbálni többféleképpen.

Fejhúsom megpuhult

Mire eleddig érkeztem, a fejhúsom megpuhult, amit, kivettem az abaléből, lecsepegtetve pihentettem, majdan zúzott fokhagymával, s piros paprikával serényen bedörzsöltem.

Még langymeleg volt, mikor tányérra tettem, mellé torma, paprika, s savanyú káposzta dukált, ropogós sercli, egy jó hideg /2/ fröccsel  elkísérve.

Tányérra tettem

Aki eddig éhesen olvasta, nosza, nekiront a konyhának ,de íziben.

2022.02.22.

Sikereket, és jó étvágyat kívánok:

Soós István ex City-22

 

Double D

Recent Posts

A Volkswagen szerint az olcsó autóknál fenntarthatatlan lesz a belső égés

Eljön majd az a pont, mikor egyszerűen költséghatékonyabb lesz elektromos kisautókat gyártani Bár végleges döntés…

18 óra ago

Új néven működik tovább áprilistól a Magyar Autóklub

A jövő év áprilisától Magyar Mobilitási és Autóklub néven működik tovább a Magyar Autóklub, a…

2 nap ago

Korlátozott lesz az ügyintézés a kormányablakokban és a kormányhivatalokban

Korlátozott lesz az ügyintézés a kormányablakokban és a kormányhivatalokban december 24-től január 5-ig - tájékoztatta…

2 nap ago

Lehet, hogy mégsem új a szalonautód? Az újautó-forgalmazók mocskos kis titka

Ha szalonból vásárolunk újautót, azt feltételezzük, hogy egy teljesen új, hibátlan és kifogástalan terméket kapunk…

2 nap ago

Majdnem frontális balesetet okozott egy önvezető taxi – az utas csak imádkozhatott

San Franciscóban december 9-én egy önvezető Waymo-taxi kis híján balesetet okozott, amikor hirtelen a szembejövő…

3 nap ago

Már nem a kipufogógáz a legnagyobb bűnös: más forrása van az autós szennyezésnek

Ausztriai kutatók vizsgálata szerint a járműtechnológia fejlődése olyan szintre érhet el, amikor már az út…

5 nap ago