Ismét kalandokba bonyolódtam, de nem bántam meg. Sőt magam kezdeményeztem, illetve hagytam magam sodródni az eseményekkel.
Történt ugyanis, hogy barátaink meghívtak Miskolcra, főznék-e egy szülinapi bulira, vagy 20 főre egy jó bográcsos gulyást. Megtisztelő volt a felkérés, legott igent mondtam.
Viszont a dolgok úgy alakultak, hogy vonattal utaztam, mintegy 30 év után ismét! Érdekes kihívás volt, s megtapasztaltam, milyen is az, ebben a korban már “ingyen” utazni. Csak tíz percet késtünk, ez semmiség, s máris leszálltam Miskolc, Tiszai pályaudvaron. Itt már várt parádés kocsisom /drága mamus/, s irány Tállya, a tokaji pince. Itt a szokásos borkóstolás után kancsóinkat megtöltöttük, s haladtunk tova Tokaj városába. Megtekintettük a bormúzeumot, lelkiekben készülve a közeledő szüretre, majd egy kellemes Tisza-parti séta után miskolci szállásunkra hajtattunk.
Másnap oszt kezdődött a bográcsozás, egy gulyás részleteit most nem bontanám ki, viszont azt elmondom, hogy a helyiek külön kérésére oldalas is került a levesbe(!) – csíkokra vágva, igaz arra figyeltem, hogy ne legyen túl zsíros.
Három óra alatt elkészült ez a mennyiség, s az alap fűszerezettség mellett csempésztem a lébe még némi lestyánt, valamint friss gyömbért reszelve. Ez a megoldás mindig beválik. A kertből csipegettem friss petrezselymet, s természetesen ezt aprítottam reá a végjátékban. Mit is mondhatok, elfogyott minden. Volt, aki négyszer merített belőle!
No, de ami elmúlt, az elmúlt, s itthon már újfent a konyhában tébláboltam, s összeszedve némi zöld alkatrészeket, beindultam egy lecsóval. Pirított szalonnával és bacon kockákkal indítottam, majd következett sorban a hagyma, paradicsom-kockák, /lehéjazva/, majd a paprika darabok. Akadt némi fokhagymás grill kolbász, ezeket a végén a lecsó tetejére helyeztem, s imígyen készre pároltam. Miután a tarhonyát is kedveljük, hát készült az is, és ezzel együtt tálaltam fel.
Apró játék a díszítésnél, egy virágzó zöldhagyma szár. Levágunk egy zöld szár darabot, egyik felén hosszában beirdaljuk, majd egy pohár hideg vízbe, jégkockák mellé helyezzük pár percre, s magától szétnyílik.
Csak jól mutat ez is a tányéron, s egy egyszerű étek is látványosan kívántatja magát.
Jó étvágyat kívánok:
Soós István ex City 22, a fakanalas
Hétfőtől egy héten keresztül fokozott rendőri ellenőrzést tartanak Magyarország közútjain, melynek célja a járművezetők ittas…
Spanyolország az egyik legnépszerűbb nyaralóhely a magyar utazók között is. Azonban gyakorlott nyaralóként is érdemes…
Az Uber budapesti indulásának első évfordulóját ünnepli. Az Uber Budapesten kívüli terjeszkedése Miskolc városával indul.…
Az Európai Bizottság új, átfogó módosítási javaslattal szervezné át a műszaki vizsgáztatást. Ennek részeként kötelezővé…
Egy friss térkép megmutatja, hogyan fest az újautó-eladások toplistája az EU tagállamaiban, vagyis melyek a…
Jelentősen megváltozik a közlekedés a VII. kerület belső részén június 22-től. Több utcaszakaszt csak a…