Categories: Fakanál

Tisztelt Kollégák!

Ma kissé megpihentem az előző napok kalandozásai után, s  az időt kihasználva, írásba öntöm a történteket. Szóval, a szép időt kihasználva, kirándulgattam a megyében. Ellátogattam Gödöllőre, Isaszegre, majd másik napon már hosszabb utam volt, s a Verőce, Nagymaros, Zebegény útvonalat választottam  a mamával.

 

 

 

Gödöllő (és én)

A Dunakanyar persze mindig szép, viszont aggasztónak tűnt a Duna magas vízállása. Ámbár a nagymarosi komp azért bátran közlekedett, igaz az erős sodrás miatt nagyobb ívet húzott a kikötő irányába.

Nagymaros, szemben Visegrád
Zebegény, a kilátóból

Az elfogyasztott hekk átlagos volt, de a jéghideg barna sör a párásodó pohárban, na, az igen jól esett  A zebegényi Kós Károly kilátóból lefelé jövet meglátogattuk a Szőnyi István emlékmúzeumot is, s majdan a hazafelé úton már egyéb dolgokon kellett gondolkodnom.

A helyzet az, hogy a szomszédom meghívott vendégszereplésre, Persze nem táncolnom kellett, miként azt sejthetjük is, hanem inkább a fakanalamat kellett megmozgatni a kertben.

Ugyanis az történt, hogy kapott egy egész vaddisznó-combot, amit át kellett alakítanom vörösboros vaddisznó pörköltté.

A hús, és a többi szükséges alapanyag előkészítve

Legott nekifogtam, s nem kevés munkával lebontottam a húsokat, majdan nekiálltunk a főzésnek. Ahogy a gázt begyújtottuk, hogy ne nagyon füstöljünk, a libazsírba belecsobbant a sok hagyma. Barnabás szomszédom, mint jó kukta, máris bontotta a söröket.

Bográcsban

Szóval, a jó három kilónyi húst egy erős alapra helyeztem. Hagyma, fokhagyma bőven, majd paprika, paradicsom hozzá. Szépen pirult, s ekkor hozzáadtam a húsárut, amit oszt szépen átkeverve pörkölődni hagytam, saját levében.

Vaddisznópörkölt, tálalva

Telt-múlt az idő, mikor is befűszereztem  az ételt, igen sokféle fűszerrel. Sorolom, úgymint: só, bors, kömény, piros paprika, babérlevél, borókabogyó törve, lestyán, kakukkfű, rozmaring. A főzés három órát vett igénybe, s a harmadik órában már kapta a vörös bort is, apránként. Mire megpuhult, egy üveggel el is fogyott. Kóstolgattuk, s mikor az ízek már tetszetősek voltak, nos, feladtuk az asztalra, s ki-ki kedvére szedhette az ízes falatokat. Mellé burgonya, ropogós kenyér, s házi csalamádé jutott.

 

Mandarin palánták

Nos, ezek után levezető gyakorlatként még megemlíteném, hogy a dédelgetett mandarin magjaim is kihajtottak, s szétültettem őket, bízva megerősödésükben.

Ezek után már nem maradt más hátra, mint a beszerzett tíz kiló sárgabarackot befőzni dzsemnek, amit a drága mamussal együtt megoldottunk, s a kamrát ellepték a tele  üvegek.

Most egy kis pihenő, s újult erővel újabb célok felé törünk!

Hasonló élvezkedések mellé természetesen jó étvágyat kívánok:

                                                                         Soós István ex City 22, a fakanalas

 

OldA

Recent Posts

Kezdődik a tanév – vizsgáznak az iskolautcák

 Két fővárosi iskolánál, a XIV. és a XVII. kerületben rajtol a BKK által koordinált Iskolautca-program,…

7 óra ago

Előnyben a közösségi közlekedés – ideiglenesen egyirányúsítják a Népszínház utca egy szakaszát szerdától

Gyorsabban és pontosabban közlekedhetnek a villamosok a Népszínház utcában: a közösségi közlekedés előnyben részesítése miatt…

24 óra ago

Az Országos Taxis Szövetség leveleiből

Tisztelt Elnök úr! Sokszor hallottam már Önt nyilatkozni rádióban, tévében, és úgy vettem észre, hogy…

24 óra ago

Betilthatják a villanyautók egyik spórolós megoldását

Valós előnyük nem összemérhető a biztonsági kockázatukkal. Kínai autóipari hatóságok új, hangsúlyosan biztonsági szempontokra épülő…

2 nap ago

Taxisofőr fújt le paprikaspray-vel egy buszsofőrt Budapesten

„Ma egy dühöngő autós – egy taxisofőr – paprikaspray-jel fújta le az egyik buszsofőrünket, aki…

4 nap ago

A BMW vezérigazgatója szerint hiba volt az EU-tól, hogy 2035-re betiltják a hagyományos motorokat

Nagy hibának nevezte az Európai Unió döntését a belső égésű motorok 2035-ös betiltásáról a BMW…

4 nap ago