Categories: Fakanál

Tisztelt Kollégák!

Nyár derekán járunk, virágzik minden, érik a sok gyümölcs és jó meleg van. Kertemben is bólogat a leander, a levendula is, illatfelhőt árasztva. Ez így van jól. Lehet nyaralni, könnyebbek a feltételek, irány a vízpart a gyerekekkel.

 

Vagy némi házi feladat a virágos kert mellett, a dzsem-befőzés ideje. Jelenleg meggyből és cseresznyéből készítettem dzsemet, a többi majd jön sorban.

A magozott gyümölcs kilójához 30 dkg cukrot adtam, felfőztem dzsemfix adalékkal, botmixerrel törtem, majd mentek az üvegbe.

Azért  sütök egyebet is, kívánságra Stefánia vagdalt készült, s vagy hagymás burgonya salátával, vagy tejfölös zöldbab főzelékkel kínáltam, mert mindegyik igen ízletes fogás. Jómagam végig próbáltam a magam kínálatát, mit is mondhatok… (Amit szeretek magamban, az a szerénység, -érti Virág elvtárs?)

No, de a viccet félretéve, lássuk a receptet!

Elkészült a Steféánia vagdalt, lehet szeletelni

Fél kiló darált hús jó lesz, és áztassunk zsemlét, vagy kenyeret hozzá. Egy fej hagymát apróra vágva pirítsunk, némi fokhagymával megszórva. Lehet apró gombát is pirítani, majd ezt a húsra öntjük, sózzuk, borsozzuk, ráütünk egy tojást, adunk még kevés majoránnát,  szerecsendiót és piros paprikát is, majd az egész masszát jól összedolgozzuk.. Kicsit pihentetjük, addig főzünk vagy hat kemény tojást, s ha kihűlt meghámozzuk.

Egy őzgerinc formát kivajazunk, kevés morzsát szórunk reá, s így a fele masszát belehelyezzük egyenletesen. Most a tojásokat ráfektetjük, de úgy, hogy a végéből kicsit levágunk, így a szeletelésnél csinosabb lészen majd.

A köret hagymás krumplisaláta, vagy burgonyasaláta. Ahogy tetszik

A húspép másik részét a tetejére tesszük, s elsimítjuk. Megsimogatjuk némi vajjal, szórunk rá még egy kis morzsát, s mehet a sütőbe, 180 fok, kb. 40 perc elég is lészen. Sütés után a formából kifordítjuk, pihentetjük, s majdan éles késsel szeleteljük. Mindeközben főztünk krumplit egészben, kihűlve szeleteltük, s mellé lila hagymát is  teszünk. Ezt összekevertük egy klasszikus ecetes saláta lében, majd a hűtőben tároltuk.

Ez így már egy fogás, majdan lehet csinosan tálalni.

Van, aki a zöldbabfőzelére esküszik, persze Stefánia vagdalttal

Az ínyenceknek pedig egy jó zöldbab főzelék: főzés után gyenge hagymás rántással, petrezselyemmel, jó adag tejföllel behabarva. még ízesítjük. Én kevés cukrot és kis kanál ecetet is használok, csak az íze miatt.

A piros paprikát még megemlíteném, mint lehetőséget, mert van, aki tesz bele, van, aki nem. Minden konyha kicsit más, ami nem baj, sőt szélesíti a palettát. Tehát a főzelékre teszünk  vagdalt szeletet, s díszíthetjük tejföllel, friss petrezselyemmel, előbb lakjon jól a szemünk is.

Jó étvágyat kívánok:

Soós István, City ex22, a fakanalas

 

 

 

OldA

Recent Posts

Félelmetes jelentések születnek, már a parlament is a taxiskáoszról beszél

Felduzzadt a taxispiac a pandémia óta, miközben egyre több a szakmailag és jogilag is megkérdőjelezhető…

15 óra ago

Metál Zoltán: Számos olyan taxis jelent meg a piacon, akiknek nemhogy jogosítványa, általános iskolai végzettsége sincs

Dermesztő képet festett a taxis piac jelenlegi helyzetéről Metál Zoltán, az Országos Taxis Szövetség elnöke…

15 óra ago

Sokakat hidegzuhanyként érhet, jönnek az új autópályadíjak

Jövőre autósok százezrei spórolhatnak az autópálya-használaton: egyes vármegyékben féláron vagy még olcsóbban váltható éves matrica,…

15 óra ago

Újabb közúti razziát jelentett be a rendőrség, most ezt fogják nézni

A hétfőn induló egyhetes akcióban ezúttal mindenféle járműveket ellenőriznek majd. A ROADPOL Operational Group (Európai…

15 óra ago

Ez az új traffipax sokat fog kaszálni Budapesten

Magyarország egyik legforgalmasabb útszakaszára telepítettek a napokban traffiboxt. A Liszt Ferenc repülőtér 1-es terminálja előtt…

2 nap ago

Piros vagy fekete? Sokan még mindig rosszul bikázzák be az autót – Ön ne essen ebbe a hibába!

Amikor nem indul a kocsi, sokan csak legyintenek: „Sebaj, rácuppantom a kábeleket, és kész is.”…

2 nap ago