Categories: Fakanál

Tisztelt Kollégák!

Nyár derekán járunk, virágzik minden, érik a sok gyümölcs és jó meleg van. Kertemben is bólogat a leander, a levendula is, illatfelhőt árasztva. Ez így van jól. Lehet nyaralni, könnyebbek a feltételek, irány a vízpart a gyerekekkel.

 

Vagy némi házi feladat a virágos kert mellett, a dzsem-befőzés ideje. Jelenleg meggyből és cseresznyéből készítettem dzsemet, a többi majd jön sorban.

A magozott gyümölcs kilójához 30 dkg cukrot adtam, felfőztem dzsemfix adalékkal, botmixerrel törtem, majd mentek az üvegbe.

Azért  sütök egyebet is, kívánságra Stefánia vagdalt készült, s vagy hagymás burgonya salátával, vagy tejfölös zöldbab főzelékkel kínáltam, mert mindegyik igen ízletes fogás. Jómagam végig próbáltam a magam kínálatát, mit is mondhatok… (Amit szeretek magamban, az a szerénység, -érti Virág elvtárs?)

No, de a viccet félretéve, lássuk a receptet!

Elkészült a Steféánia vagdalt, lehet szeletelni

Fél kiló darált hús jó lesz, és áztassunk zsemlét, vagy kenyeret hozzá. Egy fej hagymát apróra vágva pirítsunk, némi fokhagymával megszórva. Lehet apró gombát is pirítani, majd ezt a húsra öntjük, sózzuk, borsozzuk, ráütünk egy tojást, adunk még kevés majoránnát,  szerecsendiót és piros paprikát is, majd az egész masszát jól összedolgozzuk.. Kicsit pihentetjük, addig főzünk vagy hat kemény tojást, s ha kihűlt meghámozzuk.

Egy őzgerinc formát kivajazunk, kevés morzsát szórunk reá, s így a fele masszát belehelyezzük egyenletesen. Most a tojásokat ráfektetjük, de úgy, hogy a végéből kicsit levágunk, így a szeletelésnél csinosabb lészen majd.

A köret hagymás krumplisaláta, vagy burgonyasaláta. Ahogy tetszik

A húspép másik részét a tetejére tesszük, s elsimítjuk. Megsimogatjuk némi vajjal, szórunk rá még egy kis morzsát, s mehet a sütőbe, 180 fok, kb. 40 perc elég is lészen. Sütés után a formából kifordítjuk, pihentetjük, s majdan éles késsel szeleteljük. Mindeközben főztünk krumplit egészben, kihűlve szeleteltük, s mellé lila hagymát is  teszünk. Ezt összekevertük egy klasszikus ecetes saláta lében, majd a hűtőben tároltuk.

Ez így már egy fogás, majdan lehet csinosan tálalni.

Van, aki a zöldbabfőzelére esküszik, persze Stefánia vagdalttal

Az ínyenceknek pedig egy jó zöldbab főzelék: főzés után gyenge hagymás rántással, petrezselyemmel, jó adag tejföllel behabarva. még ízesítjük. Én kevés cukrot és kis kanál ecetet is használok, csak az íze miatt.

A piros paprikát még megemlíteném, mint lehetőséget, mert van, aki tesz bele, van, aki nem. Minden konyha kicsit más, ami nem baj, sőt szélesíti a palettát. Tehát a főzelékre teszünk  vagdalt szeletet, s díszíthetjük tejföllel, friss petrezselyemmel, előbb lakjon jól a szemünk is.

Jó étvágyat kívánok:

Soós István, City ex22, a fakanalas

 

 

 

OldA

Recent Posts

Így változnak a szabályok januártól: ezeket kell magunknál tartani a kocsiban, ha külföldön autózunk

Ideális esetben pontosan tudjuk, mik azok a felszerelések, amiket magunknál kell tartani, ha autóba ülünk.…

22 óra ago

Szerdán újra tüntetnek a taxisok

Ismét a Fővárosi Közgyűlés napján.  Taxis demonstráció közepette tartja szerdai ülését a Fővárosi Közgyűlés –…

2 nap ago

Az autód évente ennyit veszít az értékéből itthon

Továbbra is dinamikus kereslet tapasztalható a hazai használtautó-piacon, különösen az elektromos és hibrid modellek iránt.…

2 nap ago

Jön a 30-as korlátozás a városokban?

De miért? A közúti balesetekben elhunytak száma világszerte évente nagyjából 1,19 millió főre tehető, ami azt…

3 nap ago

Alig fogyasztanak kevesebbet a konnektoros hibridek a belső égésű autóknál

Valós fogyasztási és kibocsátási adatok mutatják, hogy konnektoros hibridekkel alig spórolnak benzint az autósok, a…

3 nap ago

Változás jön a magyar jogosítványoknál

Az Európai Parlament képviselői támogatják a jogosítványok uniós szabályozásának reformját. Mutatjuk, milyen változások jönnek! Az…

5 nap ago