Vagy némi házi feladat a virágos kert mellett, a dzsem-befőzés ideje. Jelenleg meggyből és cseresznyéből készítettem dzsemet, a többi majd jön sorban.
A magozott gyümölcs kilójához 30 dkg cukrot adtam, felfőztem dzsemfix adalékkal, botmixerrel törtem, majd mentek az üvegbe.
Azért sütök egyebet is, kívánságra Stefánia vagdalt készült, s vagy hagymás burgonya salátával, vagy tejfölös zöldbab főzelékkel kínáltam, mert mindegyik igen ízletes fogás. Jómagam végig próbáltam a magam kínálatát, mit is mondhatok… (Amit szeretek magamban, az a szerénység, -érti Virág elvtárs?)
No, de a viccet félretéve, lássuk a receptet!
Fél kiló darált hús jó lesz, és áztassunk zsemlét, vagy kenyeret hozzá. Egy fej hagymát apróra vágva pirítsunk, némi fokhagymával megszórva. Lehet apró gombát is pirítani, majd ezt a húsra öntjük, sózzuk, borsozzuk, ráütünk egy tojást, adunk még kevés majoránnát, szerecsendiót és piros paprikát is, majd az egész masszát jól összedolgozzuk.. Kicsit pihentetjük, addig főzünk vagy hat kemény tojást, s ha kihűlt meghámozzuk.
Egy őzgerinc formát kivajazunk, kevés morzsát szórunk reá, s így a fele masszát belehelyezzük egyenletesen. Most a tojásokat ráfektetjük, de úgy, hogy a végéből kicsit levágunk, így a szeletelésnél csinosabb lészen majd.
A húspép másik részét a tetejére tesszük, s elsimítjuk. Megsimogatjuk némi vajjal, szórunk rá még egy kis morzsát, s mehet a sütőbe, 180 fok, kb. 40 perc elég is lészen. Sütés után a formából kifordítjuk, pihentetjük, s majdan éles késsel szeleteljük. Mindeközben főztünk krumplit egészben, kihűlve szeleteltük, s mellé lila hagymát is teszünk. Ezt összekevertük egy klasszikus ecetes saláta lében, majd a hűtőben tároltuk.
Ez így már egy fogás, majdan lehet csinosan tálalni.
Az ínyenceknek pedig egy jó zöldbab főzelék: főzés után gyenge hagymás rántással, petrezselyemmel, jó adag tejföllel behabarva. még ízesítjük. Én kevés cukrot és kis kanál ecetet is használok, csak az íze miatt.
A piros paprikát még megemlíteném, mint lehetőséget, mert van, aki tesz bele, van, aki nem. Minden konyha kicsit más, ami nem baj, sőt szélesíti a palettát. Tehát a főzelékre teszünk vagdalt szeletet, s díszíthetjük tejföllel, friss petrezselyemmel, előbb lakjon jól a szemünk is.
Jó étvágyat kívánok:
Soós István, City ex22, a fakanalas
Ideális esetben pontosan tudjuk, mik azok a felszerelések, amiket magunknál kell tartani, ha autóba ülünk.…
Ismét a Fővárosi Közgyűlés napján. Taxis demonstráció közepette tartja szerdai ülését a Fővárosi Közgyűlés –…
Továbbra is dinamikus kereslet tapasztalható a hazai használtautó-piacon, különösen az elektromos és hibrid modellek iránt.…
De miért? A közúti balesetekben elhunytak száma világszerte évente nagyjából 1,19 millió főre tehető, ami azt…
Valós fogyasztási és kibocsátási adatok mutatják, hogy konnektoros hibridekkel alig spórolnak benzint az autósok, a…
Az Európai Parlament képviselői támogatják a jogosítványok uniós szabályozásának reformját. Mutatjuk, milyen változások jönnek! Az…