Categories: Fakanál

Tisztelt Kollégák!

Milánói spagetti – ahogy én szeretem

 

Kihasználva az elmúlt hosszú hétvégét, kalandoztam Borsodban, meglátogattam Tállyán Hollókői Mihály pincéjét, kóstoltam jó tokaji borokat, s persze hoztam belőle haza is, jól jön az még bogrács mellé, vagy csak úgy.

Hollókői urammal a pincében

A kíváncsi olvasó megtalálja a Hollókői pincét a Facebookon is, érdemes ellátogatni a környékre. Az időjárás nem volt mindig kedvező, de azért meglátogattuk a thermál fürdőt Mezőkövesd mellett, Zsóri-fürdőn.

A gyógyvizek csak jót tehetnek a fáradt szervezetnek.

Zöld dió üvegben

Miskolcról pedig hoztam némi éretlen zöld diót, hogy kipróbáljam a diópálinka készítését is. Igaz, ez nem nevezhető pálinkának, mivel a dió nem erjed, nem gyümölcs, de van hozzá recept, amit pár sorban ismertetnék is. 15-20 szem még puha, zöld diót előáztatás után negyedelünk, üvegbe tesszük. Ízlés szerinti mennyiségben dobunk hozzá egész fahéjat, szegfűszeget, vaníliarudat, boróka bogyót, citromhéjat, gyömbért. Kerül bele 40 dkg. cukor, fél liter víz, majd felöntjük 1,5 liter házi pálinkával. Lezárjuk néhány hónapra, néha felrázzuk, s ahogy mondják, hónapok múlva leszűrve, kész a keserű pálinkánk,/likőrünk?/ ahogy tetszik. Jó aperitif lehet akár a karácsonyi ebédhez is. Nos, ez majd kiderül.

Bográcsgulyás tálalva

Azért volt nyugodt, eső mentes napunk is, ekkor persze készült a tartalmas bográcsgulyás is, no és volt némi grillezés is.

Amit most főzzünk meg, az egy jó milánói spagetti legyen.

Fél kiló darált hús elég 5-6 adag ételhez. Olajon pirítunk hagymát, fokhagymát, majd rádobjuk a darált sertéshúst. De lehet csirke, vagy pulyka is.

Milánói a tányéron

Mikor már jól átsült, fűszerezzük, só, bors, bőven oregánó és bazsalikom kerüljön bele. Felöntjük sűrített paradicsommal, vagy ahogy én készítem, fele paradicsom, fele ketchup is lehet. Jól átfőzzük, miközben már feltettük a spagettit is főzni, de csak félkeményig, /al dente/, a fognak, miként az olaszok. Majd leszűrve, hideg vízzel leöblítve, ráöntjük a húsra, jól összekeverjük, s tálalható is, reszelt sajttal meghintve gazdagon. A darált húsba dobhatunk aprított gombát is, csak javíthat rajta, nálunk ez nagy kedvenc, és elég gyorsan elkészül. Sikereket, jó étvágyat kívánok:

Soós István ex City-22, a fakanalas

 

 

 

Double D

Recent Posts

Budapest és Miskolc után ma Debrecenben is elindult az Uber

Az alkalmazás immár három magyar városban elérhető Csütörtöktől az Uber alkalmazás már három városban -…

1 nap ago

Figyelmeztetett a rendőrség és a BKK, felfordul a közlekedés Budapesten

Közlekedési fennakadásokra figyelmeztetett a Budapesti Közlekedési Központ a fővárosban július 24. és 28. között, delegációk…

1 nap ago

Itt az év egyik legkockázatosabb időszaka az autósok számára

Megkezdődött az őzek üzekedése. A nyári esték békéjét könnyen megzavarhatja egy hirtelen az útra ugró…

2 nap ago

Van egy módszer, amely lenullázza a hazai autósok büntetőpontjait, sokan nem tudnak róla

Te is gyűjtöd az előéleti pontokat? Ha igen, és már majdnem kipontozódtál, akkor erről a…

2 nap ago

Olcsó villanyautóba kerül az első tömeggyártású félig szilárdtest-akkumulátor?

Bár a teljesen szilárdtest, azaz folyékony elektrolit nélkül készülő akkumulátorokra még az optimista becslések szerint is az évtized…

2 nap ago

Visszamenőleges ellenőrzések – Célkeresztben a 2020-2021-es évek

A Nemzeti Adó-és Vámhivatal alapesetben 5 évre visszamenőleg végezhet ellenőrzéseket az adózóknál. Jelenleg a nemzetközi…

3 nap ago