Categories: Fakanál

Tisztelt Kollégák!

Városi kalandozásaim során, sok év után ismét ellátogattam a Nemzeti Galériába, s néhány órát eltöltöttem neves művészek alkotásainak megszemlélésével. Azért más az érzés, mikor testközelben  szemléljük a Lila ruhás  nőt, például. Olyan, mint valamikor a Mona Lisa előtt álltam, vagy éppen Rodin szobrot nézek  akár Párizsban, vagy itt a Galériában. Nem voltam rest, felgyalogoltam a kupolába is, s gyönyörködtem Budapest panorámájában, a  gyönyörű, napsütéses időben.

Kilátás a kupolából
A Majális

Ezen szellemi töltekezések után pedig ismét a konyhában találtam magam, s most némiképp mediterránnak mondható ételeket készítettem. Terítéken szerepelt a polip és a rák.

Az egyik ételem pirított rák és polip volt, görög salátával, s a másik fogás pedig tejszínes rák szósszal leöntött spagetti, polippal és rákkal. El kell mondjam, hogy volt a fagyasztóban rák-alaplevem,  Ezt úgy készítettem, hogy a rákok fejét-héját főztem, só, bors, fokhagyma gyömbér kíséretében, majd, mikor besűrűsödött, leszűrtem, s ment a fagyasztóba.

Most előkerült, s némi utó fűszerezéssel operáltam, majd kapott még citrom levét, fokhagymát, s egy kevés Tokaji szamorodnit, majd behabartam főzőtejszínnel. Itt, ha a sűrűség nem lenne megfelelő, akkor lehet javítani némi keményítővel esetleg. Ez a szósz került a spagettire, s majdan a vízi jószágok.

Sülnek a rákok

A rák az egyszerűbb. Tisztítás után pár perc pirítás  extra szűz olíván, fokhagymával, fehér borssal, s sok frissen vágott petrezselyemmel.

Előkészítve a polip

Ez így kész  foglalkozzunk a polippal. Érdemes pár percig előfőzni, só, bors citromlé, fehér bor kíséretében, majdan feldarabolni, s eképpen pirítani, majdan száraz szamorodniban még párolni pár percig.

Polip, rák görög salátával, ropogós kenyérrel

Persze lehet más fehér bor is, nálam most ez van, még a tokaji látogatásról. Főzésünk ezzel készen is vala, tálalásnál az egyik tányérra rák-polip vegyesen kerül, s mellé frissen aprított görög saláta jár, valamint friss pirítós. A görög salátát most nem említeném, mivel pár hete már ejtettem róla néhány szót.

Rákszószos spagetti

A spagettit meglocsoljuk a rákszósszal, s bátran helyezünk mellé a rákból s polipból egyaránt. Mondanom sem kell, természetesen szamorodnit kóstoltunk hozzá.

Javaslom a próbálkozást, sikereket, s jó étvágyat kívánok:

Soós István ex City 22, a fakanalas

 

 

OldA

Share
Published by
OldA

Recent Posts

Az M1 Szerviz kiemelt ajánlata az Országos Taxis Szövetség tagjai részére

Márkaszerviz és márkafüggetlen kárrendezési szolgáltatások Budaörsön Az M1 Szerviz elhivatott abban, hogy egyedi igényekhez igazított,…

1 óra ago

Végigment ugyan a magyar sajtón, de attól még nem vonják ki az 50 eurósokat a forgalomból

Több magyar portál is megírta a Blikkre hivatkozva, hogy az Európai Központi Bank kivonja az…

8 óra ago

Jön az uniós digitális jogosítvány – mégis veszélyben az idősek vezetői engedélye?

A tagállamokra bízzák, milyen feltételekkel hosszabbítják meg az idősek jogosítványát, de a háziorvosokat is be…

8 óra ago

Május 1-től sűrűbben indul a 100E Repülőtéri Expressz

A repülőtéri forgalom várható nyári növekedése miatt a Budapesti Közlekedési Központ május 1-től, csütörtöktől sűrűbben…

1 nap ago

Európába is elhozhatja hatótávnövelős villanyautóját a Volkswagen

A Volkswagen is beszállna a hatótávnövelt villanyautók (EREV) európai piacára, ahol eddig csak néhány szereplő…

2 nap ago

Főtaxi sofőr toborzó nyíltnap

Főtaxi sofőr toborzó nyíltnap 150 000 FORINT KEZDÉSI TÁMOGATÁSSAL!2025. április 28-án, HÉTFŐN 10:00 órakor  A…

3 nap ago