Categories: Fakanál

Tisztelt Kollégák!

Városi kalandozásaim során, sok év után ismét ellátogattam a Nemzeti Galériába, s néhány órát eltöltöttem neves művészek alkotásainak megszemlélésével. Azért más az érzés, mikor testközelben  szemléljük a Lila ruhás  nőt, például. Olyan, mint valamikor a Mona Lisa előtt álltam, vagy éppen Rodin szobrot nézek  akár Párizsban, vagy itt a Galériában. Nem voltam rest, felgyalogoltam a kupolába is, s gyönyörködtem Budapest panorámájában, a  gyönyörű, napsütéses időben.

Kilátás a kupolából
A Majális

Ezen szellemi töltekezések után pedig ismét a konyhában találtam magam, s most némiképp mediterránnak mondható ételeket készítettem. Terítéken szerepelt a polip és a rák.

Az egyik ételem pirított rák és polip volt, görög salátával, s a másik fogás pedig tejszínes rák szósszal leöntött spagetti, polippal és rákkal. El kell mondjam, hogy volt a fagyasztóban rák-alaplevem,  Ezt úgy készítettem, hogy a rákok fejét-héját főztem, só, bors, fokhagyma gyömbér kíséretében, majd, mikor besűrűsödött, leszűrtem, s ment a fagyasztóba.

Most előkerült, s némi utó fűszerezéssel operáltam, majd kapott még citrom levét, fokhagymát, s egy kevés Tokaji szamorodnit, majd behabartam főzőtejszínnel. Itt, ha a sűrűség nem lenne megfelelő, akkor lehet javítani némi keményítővel esetleg. Ez a szósz került a spagettire, s majdan a vízi jószágok.

Sülnek a rákok

A rák az egyszerűbb. Tisztítás után pár perc pirítás  extra szűz olíván, fokhagymával, fehér borssal, s sok frissen vágott petrezselyemmel.

Előkészítve a polip

Ez így kész  foglalkozzunk a polippal. Érdemes pár percig előfőzni, só, bors citromlé, fehér bor kíséretében, majdan feldarabolni, s eképpen pirítani, majdan száraz szamorodniban még párolni pár percig.

Polip, rák görög salátával, ropogós kenyérrel

Persze lehet más fehér bor is, nálam most ez van, még a tokaji látogatásról. Főzésünk ezzel készen is vala, tálalásnál az egyik tányérra rák-polip vegyesen kerül, s mellé frissen aprított görög saláta jár, valamint friss pirítós. A görög salátát most nem említeném, mivel pár hete már ejtettem róla néhány szót.

Rákszószos spagetti

A spagettit meglocsoljuk a rákszósszal, s bátran helyezünk mellé a rákból s polipból egyaránt. Mondanom sem kell, természetesen szamorodnit kóstoltunk hozzá.

Javaslom a próbálkozást, sikereket, s jó étvágyat kívánok:

Soós István ex City 22, a fakanalas

 

 

OldA

Share
Published by
OldA

Recent Posts

Így változnak jövőre az autópálya-matricák árai

Várhatóan idén is december 1-től lehet megvásárolni a jövő évre, vagyis 2026-ra érvényes autópálya-matricákat és…

1 nap ago

Szigorít az EuroNCAP: újra fontosak lehetnek a gombok az utastérben

Komoly hangsúlyt fektetnek a vezetéstámogató elektronikák helyes működésére. A modern autók egyre biztonságosabbak, egyre könnyebben…

2 nap ago

Meghosszabbították: még három hónapig igényelhetik a cégek a 4 milliós villanyautó-támogatást

Három hónappal tovább, 2026. február végéig meghosszabbítják a vállalati e-autó támogatás igénylési lehetőségét – közölte a…

3 nap ago

Változik a forgalmi rend a Hungária körút – Thököly út kereszteződésében

November 29-e szombattól forgalmirend-módosítás lép életbe a XIV. kerületben a Hungária körút – Thököly út…

4 nap ago

Új szabályok léptek hatályba a jogosítványoknál

Hatályba léptek az Európai Unió jogosítványokra, valamint a vezetéstől való eltiltásokra vonatkozó új, modernizált szabályai.…

5 nap ago

Hamarosan sofőr nélkül érkezhet a Bolt-fuvarod

Európában látványosan felpörgött az önvezető autók iránti érdeklődés: egymást érik a robotaxis vagy robotfutáros bejelentések,…

6 nap ago