Minél gyakrabban és minél több ideig ülünk a kocsiban, annál nagyobb az esélye, hogy megfájdul a derekunk, a hátunk vagy a nyakunk.

 

Európában az autósok átlagosan napi 1 órát ülnek a kocsiban, de ebben nincs benne a parkolóhely keresés és a dugóban töltött idő. De az autózás nemcsak a sofőr, hanem az utasok gerincét, mozgásszerveit is jelentősen igénybe veszi, hiszen folyamatosan nagy nyomás nehezedik rá, főleg hosszútávon és a rossz utakon kap nagy terhelést a gerinc. Az utazás hossza és sebessége sajnos növeli a kockázati tényezőket, különösen azok körében, akik naponta akár több órát is vezetnek egyhuzamban. Egy brit felmérés szerint az autóvezetők 75%-a küzd mozgásszervi panaszokkal.

A Semmelweis Egyetem munkatársai kimutatták, hogy a gerincet ülve éri a legtöbb terhelés, szóval egy rosszul beállított ülés sok gondot okozhat. A gerinc kettős-S alakja alaphelyzetben egy rugóként nyeli el az ütéseket. Ha például az autóban a deréktámasszal vagy egy sportos kagylóüléssel egészen benyomjuk a gerincünk alsó görbületét, akkor a csigolyák közötti porckorongok lassan eldeformálódhatnak. A nyomás hatására pedig kitüremkedik a porckorong terheletlenebb oldala – ami egyenes út a gerincsérvig.

 

Így állítsa be helyesen az ülést:

  1. Először az ülés-kormány távolságát állítsuk be! Ne üljünk túl messze a kormánytól, mert így csak feleslegesen kiforog a lapockánk, akaratlanul is előremozdul a fejünk, ahogy próbáljuk elérni a kormányt. Kész is a nyakfájás. Ha az ülőlapot magasságát is tudjuk állítani, akkor arra figyeljünk, hogy az ne lejtsen nagyon hátrafelé.
  2. Ha ezzel megvagyunk, ezután kell beállítani a háttámla dőlésszögét. Tévedés, hogy a teljesen függőleges háttámla az ideális, így csak túlfeszítjük a hátizmokat.Tehát nyugodtan döntsük hátra az ülést, de ne vigyük túlzásba! Ha nagyon hátradöntjük a háttámlát a gerinc egy ponton, egy nyaki porckorongnál terhelődik, mert hiszen a fejünket mindenképpen előre kell dönteni ahhoz, hogy lássuk is a forgalmat. A teljesen függőleges üléstámla azért nem jó, mert a gerincünk sem egyenes. Az utólagos deréktámasz is sokat segíthet, hiszen a gerincünknek van egy meghatározott görbülete – ezzel a párnával csökkenthetjük a gerincünk terhelését.
  3. Ne felejtse el beállítani helyesen a fejtámlát! A fejtámla semmiképpen se nyomja előre a fejünket – ha van, a beépített deréktámaszt addig toljuk ki, amíg még nem kezdi el feszíteni a fejünket a fejtámla.
  4. Ha van combtámasz is az autóban, azt úgy állítsuk be, hogy kb. 5 centivel érjen véget a térd előtt.

 

7 tipp a gerincproblémák megelőzésére

  1. Tudatosan figyeljünk a helyes testtartásra a kocsiban is, amennyire tudunk, üljünk egyenesen, de kényelmesen!
  2. Lehetőség szerint válasszunk olyan autót, amelynek ülései jó ergonómiával rendelkeznek. Az ülés támlája legyen úgy beállítva, hogy kényelmesen nekidőlhessünk, a fejtámasz pedig legyen mindig középen, semmiképpen se nyomja előre a fejünket!
  3. Tegyünk a derekunk mögé deréktámasz-párnát, mert így a derekunk megkapja azt a támasztást, ami a gerincet kímélő helyes ülést elősegíti. Arra figyeljünk, hogy a deréktámasz akkor tud segíteni, ha a fejtámla nem tolja előre a fejünket. Nyilván az autógyártóknak minden testtípusra kell gyártani üléseket, és a biztonsági szempontok sem elhanyagolhatók. Filléres trükk, egy összetekert törülköző is sokat segíthet a derekunknál, nem lehet elrontani, érezzük, hogy mikor jó a pozíció, ha ellazult a nyakunk és a vállunk, jól csináltuk.
  4. Óvatosan a klímaberendezéssel: a légkondi rásegíthet arra, hogy begörcsöljön a nyakunk, vállunk, esetleg a lábunk.
  5. Figyeljünk oda, hogy a ki- és beszállást hogyan végezzük a járműből. Igyekezzünk ne hirtelen behuppanni a kocsiba, és az se jó, ha hosszú ideig tart kikászálódni pl. egy túl alacsony vagy túl magas autóból.
  6. A farzsebünkben sose tartsunk semmit, mert lehet, hogy nem is vesszük észre, hogy valamin ülünk, de a gerincünk észlelni fogja.
  7. Minél több pihenő – ez a legfontosabb tanács! Lehetőség szerint óránként szakítsuk meg a hosszabb utakat. Szálljunk ki a kocsiból, pezsdítsük fel az izmainkat és a vérkeringésünket: járjunk egyet és tornáztassuk meg elgémberedett tagjainkat. Igyunk is egy keveset, így teljesen felfrissülve folytathatjuk az utazást.

Forrás: blikk.hu Kép: illusztráció