Ugrás a tartalomhoz

Miért nincs buszsáv a Budaörsi út kifelé vezető oldalán?

március 21 2017

... és további taxis kérések és kérdések, közlekedésszervezői válaszok.

Taxis kollégák nem értik, hogy a felújított, átadott Budaörsi út kivezető szakaszán miért nem alakították ki újra a buszsávot.

A Budaörsi út városból kivezető oldalán a Sasadi út előtti szakaszon az M 4-es metró megnyitása és az őrmezői új buszvégállomás kialakítása óta már jóval kevesebb autóbusz közlekedik, mert a Nagytétény, Gazdagrét, Budaörs felé induló autóbuszok többségében az őrmezői új végállomásról indulnak, ezért az autóbuszok követési ideje és sűrűsége már nem indokolja autóbusz forgalmi sáv létesítését.

A kifelé haladó oldalon a forgalmi csúcsidőszak széthúzódik, ezért olyan jellegű lassú haladás, mint amilyen a reggeli csúcsidőszakban a befelé haladó oldalon jellemző, legfeljebb nyári hétvégi reggel és délelőtt alakul ki.

A Budaörsi úton a városból kifelé haladva a Pannonhalmi útig a négysávos szakaszon akadálymentesen lehet haladni, a Pannonhalmi út és a Bozókvár utca között, az M1 M7 autópálya felé történő szétválásánál, egy szakaszon, a jelenlegi forgalmi rendben csak két sáv vezet a Sasadi úti jelzőlámpa osztályozója felé. A kétsávos szakaszon egy sáv buszsávként történő kijelölése nagy hátrányt és torlódást okozna, a Sasadi úti és Beregszász utcai csomópontok kapacitása nagymértékben csökkenne. Összességében tehát úgy gondoljuk, hogy ezen a szakaszon autóbusz–forgalmi sáv kijelölésével generálnánk nem kívánatos forgalmi torlódást. 

II. Hűvösvölgyi út 82 - 84.

Taxis kolléga szerint kell a hely a kanyarodáskor, ezért meg kellene tiltani a megállást.

A megállási tilalmat nem támogatjuk, ugyanis a Hűvösvölgyi útról a Zsemlye utcába való balra kanyarodás lehetőségét ezzel az intézkedéssel nem szeretnénk segíteni és erősíteni a Zsemlye utca nem kívánatos menekülő út jellegét.

 

II. Pasaréti út külső szakasza

Kolléga szerint jó lenne végig „letáblázni” a Pasaréti utat, megszűntetve ezzel az eldugott „életveszélyes” kis jobbkezes utcákat.

A Pasaréti út külső – Szita után kívül eső - szakasza forgalomcsillapított, 30 km/órás korlátozott sebességű övezet, amelyben a csomópontok mindegyike egyenrangú, ezért a jobbról érkező számára elsőbbséget kell adni. Az ilyen forgalomcsillapított övezetekben – a sebesség további mérséklése érdekében – nem alkalmazunk és a jogszabályi kötöttségek miatt nem alkalmazhatunk elsőbbségszabályozást, ezért ezt a Pasaréti út külső szakaszán sem tervezzük.

 

II. Völgy utca

Évekkel ezelőtt „kettévágták” az utcát, mindkét irányból zsákutca lett.  Jó lenne ismét megnyitni az utcát, legalább kifelé irányban, tehermentesítve ezzel a Hűvösvölgyi utat.

Az utca forgalomcsillapított útszakasz, azonban a jelenlegi több szakaszon is érvényes áthajtási korlátozás és célforgalmas behajtás mellett is gyakoriak a lakossági panaszok az átmenő forgalom miatt. A fentiek alapján – figyelembe véve az útpálya keskenységét is – a forgalomcsillapító intézkedések fenntartását továbbra is indokoltnak tartjuk, és az áthajtás engedélyezését nem támogatjuk.

 

II. Margit körút 31.  

Itt rakodási terület van, de csak két és fél forgalmi sáv, így a rakodó járművek „belógnak” a szélső forgalmi sávba. Célszerű lenne két kerékkel a járdán állva rakodni, igaz ehhez el kellene távolítani a járda szélén lévő korlátokat.

A javasolt módosítás műszakilag kivitelezhető, azonban a nagyteherbírású járdaépítés, kapcsolószekrények áthelyezése indokolatlanul magas költségű beruházást jelentene, amelynek megvalósítását nem tartjuk indokoltnak. Véleményünk szerint a jelenlegi kialakítás megfelelő, a forgalmat időszakosan rakodó járművek csak kis mértékben zavarják, mivel a szabályosan rakodó járművek mellett a szélső sávban el tud haladni a közúti forgalom. A rakodóhely módosítását a közeljövőben nem tervezzük.

 

VI. Eötvös utca 3.

Hétvégeken nincs senki az Önkormányzat épületében, célszerű lenne akkor engedélyezni a parkolást „idegen”járműveknek.

A jelzőtábla az Önkormányzat kérésére került kihelyezésre. A jelzőtábla időbeni hatályának módosításáról egyeztettünk a kerületi önkormányzattal, és állásfoglalásuk alapján a kizárólagos várakozóhelyet munkavégzésre és rendezvények megtartására hétvégén is használják, így kérték a jelzőtábla jelenlegi időbeni hatályának megtartását. A kerületi Önkormányzat kérését tiszteletben tartva a jelzőtáblát módosítani nem kívánjuk.

 

VII. Rákóczi út – Klauzál sarok

Rendszeresen történnek balesetek a Corvin áruház parkolójából, az Erzsébet – híd felé, balra kanyarodók hibájából. Jó lenne, ha Klauzál utca jobboldali sávjából lehetne egyenesen továbbhaladni és jobbra fordulni.

A javaslatot a tavasz folyamán megvizsgáljuk. Amennyiben a kereszteződés forgalmi adatai lehetővé teszik, a kért forgalmi rend módosítást megvalósítjuk.

 

 

 

 

 

 

 

 


Képgaléria