Ugrás a tartalomhoz

Változások a sárga taxis rendszám kiadásában

március 1 2017

Valamelyest javult a helyzet. A mellékelt tájékoztatást kaptuk az illetékes hivataltól:

 TÁJÉKOZTATÓ taxi üzemeltetésű járművek sárga rendszámmal történő ellátásáról

A Budapest Főváros Kormányhivatala XIII. Kerületi Hivatala Központi Okmányirodai Főosztálya (1133 Budapest, Visegrádi utca 110. ) a hatékonyabb és gyorsabb ügyintézés érdekében segítséget szeretne nyújtani a járművüket lecserélő taxis ügyfelei számára. A gördülékeny ügyintézés érdekében az alábbiakat ajánljuk figyelmükbe:

Az új gépjármű sárga rendszámmal történő ellátása két lépcsőben történik a Központi Okmányirodában.

Az első teendő a sárga rendszám lefoglalása az ún. „sétapapírral”, amelyen az okmányiroda ügyintézője igazolja, hogy ügyfelünk lefoglalta a rendszámot. Ezt követően, miután a taxi engedély kiadása megtörtént a Közlekedési Felügyelet által, és az ügyfél ismét megjelenik az okmányirodában, a járművet sárga rendszámmal látja el az okmányiroda és a forgalmi engedély kiadásra kerül. Amennyiben az ügyfél régi járművét lecserélve igényli az új sárga rendszámot, harmadik lépésre is szüksége van, mivel a korábbi járművét köteles átrendszámoztatni általános, fehér rendszámúvá.

A jármű sárga rendszámmal történő ellátásához, valamint az általános (fehér) rendszámúvá történő átrendszámozáshoz az alábbi dokumentumok szükségesek az okmányirodai ügyintézéshez:

1. Sárga rendszám foglalása esetén:

- a fentiekben megnevezett sétapapír;

- sárga rendszám hatósági díjának (13 000 Ft) megfizetését igazoló feladóvevény (csekk igényelhető a Központi Okmányiroda első emeletén található információs pultnál, befizethető az okmányiroda mellett található postán).

 

2. Sárga rendszámra történő átrendszámozás esetén:

- taxi engedély;

- korábbi forgalmi engedély;

- új forgalmi engedély illetékének megfizetését igazoló feladóvevény (bankkártyával történő fizetésre is van lehetőség);

- műszaki adatlap;

- előző rendszám;

- a sárga rendszám hatósági díjának megfizetését igazoló feladóvevény.

 

3. Általános (fehér) rendszámra történő átrendszámozás esetén:

- a Közlekedési Felügyelet által kiadott törlési engedély (az előző jármű sárga rendszámára és a korábbi taxi engedélyre vonatkozóan);

- korábbi forgalmi engedély;

- új forgalmi engedély illetékének megfizetését igazoló feladóvevény (bankkártyával történő fizetésre is van lehetőség);

- az előző rendszám;

- új rendszám hatósági díjának megfizetését igazoló feladóvevény (bankkártyával történő fizetésre is van lehetőség);

 

Tájékoztatjuk, hogy a Központi Okmányirodában a sárga rendszám foglalása időpont és sorszám nélkül intézhető az első emeletén található információs pultnál hétköznap 8:00 órától délután 16:00 óráig, pénteken 13:30 óráig.

Fontos információ, hogy jármű cseréje esetén az új jármű sárga rendszámmal történő ellátása és a régi taxi általános (fehér) rendszámúvá történő átrendszámozása egy ügyintézés alkalmával elintézhető, nem szükséges külön időpontot foglalni vagy sorszámot húzni a régi jármű rendszámának fehérítéshez.