Ugrás a tartalomhoz

Miért így van beállítva a forgalomirányító jelzőlámpa a Margit – hídon?

február 14 2017

Taxis kolléga panaszolja, hogy nagyon rosszul vannak beállítva a jelzőlámpák a Margit – hídon. Akár Buda, akár Pest felől jövünk, a híd közepén mindig tilosat mutat a jelzőlámpa és feleslegesen kell várakozni minden alkalommal.

A közlekedésszervező válasza a felvetésre:

A jelzőlámpás csomópontokban a főirányokat keresztező gyalogosok és a szigeti kijáró igény esetén kapnak szabad jelzést, így amennyiben nincs bejelentkezés mellékirányból, a Margit – hídi irányok folyamatos zöld jelzést kapnak.

A csomópontban két program működik. Hétköznap a csúcsforgalmi időszakokban (06:00 – 10:15 és 13.15 – 19:15 között) 120 másodperc periódusidejű program fut. Ebben a Pest felé tartó irány gyalogos bejelentkezés esetén 97 másodperc hosszúságú zöldidőt kap, a Buda felé tartó irány csak a sziget felől kihajtó járműigény esetén 100 másodpercet, ha gyalogos igény is volt, akkor 93 másodpercet.

Ettől eltérő időszakokban 90 másodperc periódusidejű program működik, amiben Pest felé 54 másodperc, Buda felé 58 másodperc zöldidő biztosított mellékirányú bejelentkezéskor. Ez a program kisebb forgalmú időszakokban működik, ezért ebben az esetben biztosítható a teljes hidat keresztező gyalogosok egy ütemben történő átkelése, ami a csúcsforgalmi programban nincs meg.

A hídon tapasztalható torlódások jellemzően a fogadó útvonalak felől alakulnak ki, ezért nem tervezzük a hídon lévő jelzőlámpás csomópont programjainak módosítását.