Ugrás a tartalomhoz

Ezredszer is megígérték…

január 19 2017

A közlekedésszervező válasza a repülőtéri gyorsforgalmi út melletti korlátok elbontásával kapcsolatban. A válasz rövidítve, szerkesztve. Kiemelés tőlem. (J. P.) 

A Felsőcsatári úti aluljáró előtt már korábban megbontásra került a szalagkorlát annak érdekében, hogy egy beszorult jármű esetén ne kelljen kilométereket visszatolatni. Társaságunk a belváros felőli magasságkorlátozó kapu városhatár felöli oldalán is ehhez hasonló módon megbontotta a szalagkorlátot, és újabb havaria-kaput alakított ki. Ily módon biztosított, hogy egy – egy figyelmetlen járművezető esetén se bénuljon meg órákra a gyorsforgalmi út forgalma, hanem viszonylag rövid tolatással biztosítható legyen a szalagkorlátok közötti úttest elhagyása.

A Ferihegyi repülőtérre vezető úton a szalagkorlátok közti úttesten a közlekedésbiztonság fokozása érdekében 2016. december 2-án a 90 km / h- s legnagyobb engedélyezett sebesség helyett 70 km / h-s sebességet vezettünk be. A fenti intézkedés hatására remélhetőleg a gyorsforgalmi úton mind a balesetek száma, mind az esetlegesen előforduló balesetek súlyossága csökkenhet, valamint homogénebb forgalomáramlás alakulhat ki. A korábbi állapot mellett rendszeresen tapasztalható volt ugyanis, hogy a szalagkorlátok közti útpályán egyes járművezetők jelentősen alacsonyabb sebességgel közlekedtek az engedélyezetthez képest, amely önmagában nem, de az előzések miatt balesetveszélyes állapotot rejt magában.

A Ferihegyi repülőtérre vezető úton a szalagkorlátok elbontása az út teljes átépítése nélkül nem lehetséges, ugyanis szintkülönbségek vannak a két útpálya között. A teljes átépítés terveztetése a Budapesti Közlekedési Központnál folyamatban van, melynek koncepciója szerint a szalagkorlátok elbontásra kerülnek, így az elválasztás nélküli útpályán a középső sávon 70 km /h-s, a külső két sávon pedig 50 km / h-s legnagyobb engedélyezett sebesség lesz bevezetve.

                                                                                                                    Dr. Almássy Kornél

                                                                                                                           vezérigazgató

 

                                                                                                                   Budapest Közút ZRT

                                               

Köszönjük a választ. 

                                                                                                                             Juhász Péter