Ugrás a tartalomhoz

Taxisok kérései, közlekedésszervezők válaszai Juhász Péter (a Lámpafelelős) rovata

január 19 2017

Ami a januári nyomtatott újságból kimaradt:

Rendszeresek a balesetek a Flórián téren, ugyanolyan közlekedési helyzetben. Az Árpád hídról lejövő jármű ütközik a Pacsirtamező utca felől érkező és a Vörösvári út felé haladó járművel. Miért? Az ok a „túlnézés” Az Árpád hídról lejövő járművezető nézi a Szentendrei út túloldalán lévő szabadjelzést, közben nem veszi észre a közvetlenül előtte, a Szentendrei út innenső oldalán lévő tilos jelzést.

A Flórián tér korábbi forgalmi rendjét rendőrségi kezdeményezés alapján a rendőrség munkatársainak bevonásával a közelmúltban felülvizsgáltuk. Bár a csomópontban az elmúlt évek folyamán érdemi forgalmi rend módosítás nem történt, mégis ennek ellenére megnövekedett a balesetek száma a korábbi évekhez képest. A baleseti okok egyrészt az Árpád híd felől a Vörösvári út felé haladók esetén a két, egymáshoz közeli jelzőlámpás kordon jelzéseinek összetévesztése, másrészt a Pacsirtamező útról balra a Vörösvári út felé kanyarodók esetén a második jelzőlámpás kordon jelzéseinek figyelmen kívül hagyása voltak visszavezethetőek.

A baleseti kockázat csökkentésére a forgalmi rend felülvizsgálata alapján a Budapest Közút Zrt. munkatársai a következő intézkedéseket tették az elmúlt időszakban:

1. Az Árpád hídról a Vörösvári út felé haladó egyenes irány első jelzős kordonjánál az egyenes és a jobbra kanyarodó sávok jelzőnek észlelhetősége javítása érdekében jobboldalról új, a forgalmi sávok fölé benyúló oszlopot létesítettünk, és a bal oldali forgalmi sávok fölé benyúló oszlopot előbbre helyeztük, valamint a bal oldali jelző is az útpályához közelebb lett áthelyezve.

2.  Az előző pontban jelzett jelző észlelhetőségének javítása érdekben a felállási helyet jelző vonalat 5 méterrel hátrébb helyeztük át a csomóponttól és a két járműirány keresztezésénél „különösen veszélyes hely” jelet festettünk fel.

3. Az Árpád hídról a Vörösvári út felé haladó irány második jelzőlámpás kordonjának észlelhetősége javítása érdekében már az elmúlt nyár folyamán új jelzőt létesítettünk a forgalmi sávok felett.

4. Jelzőlámpa program módosítással az egyébként szükségesnél hosszabb biztonsági időket iktattunk a szabályozási rendszerbe az egymással konfliktusban lévő járműirányok szabadjelzéseinek kiadás között annak érdekében, hogy a leggyakoribb baleseti okként fellépő, korábban leírt jelzőtévesztések se eredményezzenek balesetet. Ennek keretében korlátoztuk a Pacsirtamező útról a Vörösvári út felé balra kanyarodó irány számára biztosított szabadjelzés hosszát is.

5. A csomópontban az egyenes irányokból való szabálytalan balra kanyarodások veszélyének csökkentése érdekében a korábbi „kerekzöld” jelzések helyett egyenes nyilas jelzéseket vezettünk be.

Reméljük, hogy intézkedéseink nyomán a balesetek száma jelentősen csökkenni fog ebben a kereszteződésben.

                                                                                      Budapest Közút Forgalomtechnika