Ugrás a tartalomhoz

Május 2.-tól ismét látogatható a Közlekedési Múzeum repülési és űrhajózási gyűjteménye

április 29 2014

Az utolsó magyar király repülője, valamint I. világháborús, világrekorder gép mellett  repülőgép-szimulátorok és földi űrutazás a Repüléstörténeti és Űrhajózási Kiállításban. 

A látogatók nemcsak a több mint 50 eredeti repülőgépet (motoros és vitorlázó gépek, helikopter), valamint számos eredeti repülőgép-motort és hajtóművet tekinthetnek meg a kiállításban, hanem a számítógépes repülés-szimulátorokon túl beülhetnek egy Rubik-féle Góbé vitorlázó repülőgép pilótafülkéjébe is, ahol virtuálisan élhetik át a vitorlázórepülés élményét egy „iskolakör” idejéig.

A kiállításban látható a világ legelső teljesen fém építésű repülőgépének a Junkers F13-as gépnek egy korai, teljesen megmaradt példánya. A gép 1921-óta nem repült, utolsó utasa IV. Károly magyar király volt, aki második hazatérési kísérletekor („királypuccs”) használta az akkor szinte teljesen új repülőgépet.

A kiállításban az elkészültét követően magassági világrekordot elért I. világháborús Aszódi Lloyd repülőgép is látható.

A tárlaton megtekinthető a Közlekedési Múzeum űrhajózási gyűjteménye is, amely eredeti műszerek, modellek, dokumentumok mellett olyan érdekességekkel is várja a látogatókat, mint Farkas Bertalan és Valerij Kubászov Szojuz parancsnoki egységének méretpontos másolata, amelybe bárki beleülhet, vagy a Marson már több mint egy évtizede működő Opportunity marsjáró 1:1 arányú másolata.

Farkas Bertalan eredeti leszálló egysége a Közlekedési Múzeum főépületében tekinthető meg, és a látogatók állandó kérdése, hogy miként fért el az űrhajóban két ember? Az űrhajózási kiállításban a méretpontos másolat erre is választ ad.

A Repüléstörténeti és Űrhajózási Kiállítás 2014. május 2-án 10 órától látogatható, előre láthatóan szeptember végéig lesz nyitva.

Repüléstörténeti és Űrhajózási Állandó Kiállítás nyitva tartása:

  • péntek 10-17 óra,
  • szombat, vasárnap 10-18 óra.