Ugrás a tartalomhoz

Minimálbér, vagy bérminimum? 78 ezer, vagy 94 ezer?

február 16 2011

Folyamatosan csöng a telefon a szerkesztőségben és a BTI-ben a 2011-es minimum járulékalap meghatározása tárgyában. Sokan "úgy hallották", vagy a könyvelőjük "biztos forrásból" tudja, hogy a taxis egyéni vállalkozókra ettől az évtől nem a minimálbér, hanem a középfokú képesítést, vagy -szakképzettséget igénylő foglalkozásokban előírt garantált bérminimum vonatkozik.

Álláspontunk szerint a taxi-gépkocsivezetés nem igényel sem középfokú végzettséget (érettségi), sem középfokú szakképesítést, a következők miatt:

  • Taxi gépkocsivezető, ill. vállalkozó bárki lehet 8 általános végzettséggel
  • Jogosítványt bárki kaphat 8 általános végzettséggel
  • A PÁV-2-t is bárki elvégezheti 8 általános végzettséggel
  • A taxi-gépkocsivezetés nem minősül szakmának
  • A néhány napos, vagy egy-két hetes taxis tanfolyam nem minősülhet középfokú szakképzettségnek
  • A taxis tanfolyam nem tartozik az OKJ-s tanfolyamok közé
  • A sokszor hivatkozott KSH besorolás (FEOR) tételesen felsorolja a felsőfokú- és középfokú végzettséget igénylő foglalkozásokat, munkaköröket (2 és 3 bekezdés). Inverz módon a többi tehát nem tartozik ebbe a körbe. (ne tévesszen meg az utolsó bekezdés, amely a szakképzettséget nem igénylő foglalkozásokat sorolja fel. "Szakképzettséget" és nem "középfokú szakképzettséget" jelöl)

A bizonytalanság oly nagy a NAV körein belül is, hogy többszöri telefonos információkérésre nemcsak a konkrét választ nem tudták megadni, hanem még azt sem, hogy hol lehet ennek utánanézni. Később egy érdekképviselet hivatalos állásfoglalás-kérésére a következő válasz érkezett:

" Jelenleg az adóhatóság nem tud érdemi állásfoglalást végrehajtani. Számtalan ehhez kapcsolódó probléma végett az APEH felső vezetése döntést fog hozni, a megkereséseket továbbítottuk. Addig is, az ehhez kapcsolódó rendeletek az alábbiak:

Kormányrendelet: 337/2010

KSH: 7/2010

További felvilágosításért a szakmai besorolást tekintve a Foglalkoztatási Hivatal az illetékes"

Eddig az idézet. Az utolsó bekezdésben említett Foglalkoztatási Hivatal sem tudott segíteni a kérdés megválaszolásában.

A NAV hivatalos álláspontjára és a konkrét válaszra a Taxisok Világa márciusi nyomtatott számában részletesen kitérünk.