Ugrás a tartalomhoz

Taxisok kérik, kérdezik

nov. 16 2017

Ami a nyomtatott újságból kimaradt

Taxisok kérései, közlekedésszervezők válaszai

Juhász Péter (a Lámpafelelős) rovataV. Galamb utca

Építkezés miatt megfordították az utca egyirányúságát a Piarista utca és a Régi posta utca között. Az építkezés két évvel ezelőtt leállt, jó lenne az utca egyirányúságát visszafordítani.

A sarkon lévő épület felújítási munkálatai miatt jelenleg is közterület–foglalás van érvényben, amely miatt az eredeti forgalmi rend szerinti, Piarista utca felől a Galamb utca felé jobbra kis ívben történő kanyarodó manővert nem lehetett volna végrehajtani, ezért volt szükség a Galamb utca forgalmi irányának megfordítására. A munkálatok jelenleg is zajlanak, azok befejeztével – amely időpontjáról nincs információnk – a korábbi forgalmi rend kerül helyreállításra.VII. Nyár utca

Évek óta kérjük a Nyár utca egyirányúságának a megfordítását a Rákóczi út és a Dohány utca között. Most csak a Nagy Diófa utcánál lehet jobbra fordulni a Rákóczi útról, ezért hatalmas a torlódás állandóan, még a buszsáv is telített.

A Nyár utca Rákóczi út és Dohány utca közötti szakaszának jelenlegi forgalmi rendje a VII. kerület belső részének forgalomcsillapítását hívatott segíteni, továbbá biztosítja a Rákóczi út – Nagy Diófa utca – Dohány utca – Nyár utca közötti épülettömb körbejárhatóságát, így a forgalomi irány megfordítását nem támogatjuk. A Nagy Diófa utca mellett a VII. kerületi tömbbe a Rákóczi útról az Akácfa utca és a Síp utca felől is be lehet hajtani.VIII. József körút

Ha, az Üllői útról balra fordulnak a járművek a József körútra, akkor ott egy tilos jelzéssel találkoznak egy gyalogátkelőhely miatt. Így viszont az Üllői úton befelé haladókat feltartják. Jó lenne a jelzőlámpa fázisokat módosítani.

A kérdéses átkelőhelyen csak az Üllői úti irány szabad idősávjában lehet zöld jelzést biztosítani, amikor a József körúti villamos és közúti irány már az Ülői út előtt tilos jelzést kap. A jelenlegi szabályozáson nem kívánunk változtatni.V. Harmincad utca

Egy követség volt az utcában, ezért biztonsági okokból lezárták az utcát a forgalom elől. A követség elköltözött, jó lenne az utcát ismét megnyitni.

Az utca a közforgalom számára a közelmúltban megnyílt szakasza védett behajtási övezet része, amely jelenleg – a József nádor téren zajló építési munkák miatt – zsákutcaként működik, ott parkolóhelyek kerültek kialakításra. A József nádor téri felszínrendezés során a forgalmi rendet felülvizsgáljuk.VI. Oktogon

Rendszeres a torlódás a Teréz körútról a balra fordulásnál az Andrássy útra a Belváros felé, mert a balra kanyarodókat feltartják a jobbra, a Hősök tere felé fordulók. Nekik meg kell állni a gyalogátkelőhelynél. Célszerű lenne, ha a szervizútnál lehetne jobbra fordulni kifelé irányban.

Budapest Főváros területén, számos helyen található ehhez a csomóponthoz hasonló, ahol a jelzőlámpás csomópontban a járműveknek adott kerekzöld szabadjelzéssel egy időben a gyalogosok is szabadjelzést kapnak. Ezen forgalomirányítás szerint az útpályán keresztül haladó gyalogosnak van elsőbbsége a jobbra kanyarodó járművel szemben, így a járművek csak a gyalogosok áthaladását követően haladhatnak tovább.

A csomópontot megvizsgálva Társaságunk nem kívánja a Teréz körút jobbra kanyarodó forgalmát a kerékpárosok közlekedésére is kijelölt szervizútra átterelni, és mivel véleményünk szerint komoly torlódást a jobbra kanyarodók várakozása nem okoz, így a csomópont forgalmi rendjét nem kívánjuk módosítani.Továbbra is várom a kollégák kérdéseit, kéréseit Budapest közlekedésével kapcsolatban a szokásos elérhetőségeken keresztül.Mobil: 06209247645 (FŐTAXI flotta) E – mail: lampafelelos@freemail.hu

  

VII. Dob utca 5.

A helyi Közterület–felügyelet ugyanúgy járdának tekinti azt a néhány centiméter szintkülönbséget, mint I. kerületi kollégáik a Várban. Jó lenne a „járda” szélére „Megállni tilos” útburkolati jeleket felfesteni, mert most rendszeresen lebilincselik az itt megálló járműveket.

A szegély kiépítettsége egyértelműen elválasztja a járda és a parkolósáv funkcióit. A járdára felálló jármű büntethető.VII. Erzsébet körút – Dohány utca sarok

Évek óta nem működik a kiegészítő jelzőlámpa a BOSCOLÓ szálloda előtt, kérjük beüzemelni.

A nagykörúti lámpaprogram bevezetésekor felülvizsgálatra kerültek a csomópontok és a kiegészítő jelzőre 60 másodperces programokra nem volt szükség. Leszerelését esetlegesen jövőbeli funkcióval való ellátása miatt nem támogatjuk.X. Fertő utca 1.

Budapesten nagyon sok helyen keresztezi vasúti vágány a közutat, ahol már biztosan nem lesz többet vasúti közlekedés. Ezek közül sokat leaszfaltoztak, jó lenne itt is a síneket leaszfaltozni, a járdákat már lebetonozták. Egyúttal le kellene szerelni a nem létező vasúti vágányra figyelmeztető jelzőtáblákat.

A felhagyott iparvágánynak tűnő pályaszakasz hordozótelke a Magyar Állam tulajdonában lévő MNV Zrt. vagyonkezelésében lévő ingatlanon található. A vasúti létesítmény kezelőjéhez kell fordulni, hiszen a közúti közlekedésről szóló törvény végrehajtásáról szóló Minisztertanácsi rendelet alapján: „Közút és vasút szintbeli kereszteződésében a vasúti átjáró burkolatának fenntartása a vasúti vágánytengelytől – több vágány esetén a külső vágánytengelytől – számított nyolc – nyolc méter távolságig, járdánál és gyalogútnál a terelőkorlátig – annak hiányában négy – négy méter távolságig – a vasút üzemeltetőjének feladata”IX. Üllői út - Ecseri út sarok

Rendszeresen történnek balesetek, mert néhány autós csak az utolsó pillanatban veszi észre, hogy tilosat mutat a jelzőlámpa. Az autós blokkolva fékez, a mögötte haladó meg beleszalad. A legbelső jelzőlámpa elfordult, kérjük visszaállítani eredeti helyzetébe. Legjobb lenne megismételni ezt a jelzőlámpát az út közepén lévő oszlopon.

Felkértük a jelzőlámpa üzemeltető SIEMENS Zrt.-t a helyreállításra. A jelzőlámpa megismétlését nem tartjuk indokoltnak.XIII. Lehel út – Dózsa György út sarok

Forgalmirend változtatást kértünk, a forgalmi sávok módosítását, amit megtettek, köszönet érte. Így viszont a korábbi „Besorolás rendjét” mutató jelzőtábla feleslegessé vált, kérjük leszerelni.

A jelzőtábla eltávolításáról intézkedni fogunk.VII. Alsó erdősor – Munkás utca sarok

Egyirányú lett a korábban kétirányú Alsó erdősor utca, így feleslegessé vált a forgalomnak háttal lévő „Megállni tilos” jelzőtábla, kértük a leszerelését, amit megtettek, köszönet érte. Most újra kétirányú lett az utca, kérjük a korábban leszerelt jelzőtáblát visszahelyezni.

A jelzőtábla visszahelyezésére az intézkedéseket megtettük.VII. Vörösmarty utca 15.

Elforgatták a „Mozgássérült” jelzőtáblát. Kérjük a jelzőtáblát visszaforgatni, mert a helyi Közterület–felügyelet lebilincseli az itt megálló járműveket, hiába nem lehet látni a jelzőtáblát.

A jelzőtábla helyreállítására az intézkedéseket megtettük.